Військова прокуратура оскаржить рішення суду про скасування санкцій проти «дочки» Російського морського регістра судноплавства

Новини

Військова прокуратура готує апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду Києва, яким скасувано введення економічних санкцій за порушення режиму тимчасово окупованої території Криму щодо ПАТ «Морський регістр судноплавства в Україні».

Про це виданню Резонанс  повідомили у військовій прокуратурі Південного регіону України, передає Центр журналістських розслідувань.

«Вітчизняне акціонерне товариство є підрозділом російської федеральної установи «Російський морський регістр судноплавства», яка має свій режимно-секретний орган і входить до системи сертифікації РФ «Военный Регистр», а згідно федерального закону РФ № 174-ФЗ,  федеральна автономна установа не має права відмовитися від виконання державного завдання», – йдеться в повідомленні.

«Вчора ми отримали судове рішення ОАСК, вважаємо його упередженим, і будемо оскаржувати цю судову ухвалу у Київському апеляційному адміністративному суді», – акцентував співрозмовник Резонансу.

Раніше Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення про введення економічних санкцій відносно приватного акціонерного товариства «Морський регістр судноплавства в Україні», яке є підрозділом Російського морського регістра судноплавства.

«Морський регістр судноплавства в Україні» оскаржив в суді рішення Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) про економічні санкції.

Представник президента України в АР Крим Борис Бабін вважає таке рішення таким, яке дозволить Росії продовжувати агресію в Україні.

«Це підприємство виконує вказівки російської влади і заробляє в Україні гроші досить непогані. За офіційною інформацією, ця структура щорічно перераховує дивіденди материнській структурі в розмірі декількох мільйонів доларів», – сказав Бабін.

У постанові Окружного адміністративного суду Києва йдеться про те, що це підприємство дійсно належить Федеральному автономному установі «Російський морський регістр судноплавства», проте його діяльність не суперечить законодавству України.

Як повідомлялося, в березні 2017 року МЕРТ за поданням військової прокуратури Південного регіону України ввело санкції проти «Російського морського регістра судноплавства» та його українського підрозділу «Морський регістр судноплавства в Україні» за порушення режиму тимчасово окупованої території Криму.

Факти ведення господарської діяльності на півострові, незважаючи на встановлені заборони та обмеження, були виявлені в ході досудового розслідування ряду кримінальних проваджень. У зв’язку з цим військові прокурори внесли відповідні подання в МЕРТ, яке 2 березня видало накази про застосування до порушників спеціальних санкцій, передбачених ст. 37 закону «Про зовнішньоекономічну діяльність».

Даними наказами була тимчасово зупинена зовнішньоекономічна діяльність Федерального автономного установи РФ «Російський морський регістр судноплавства» та підрозділу цієї установи в Україні «Морський регістр судноплавства в Україні».

«Зокрема, це установа в якості класифікаційного товариства забезпечує наявність суднових документів на борту ряду суден під прапором РФ і інших держав, які порушують режим тимчасово окупованих територій, а також портових споруд, що прямо сприяє їх незаконному функціонуванню в закритих портах Криму. Така діяльність, в тому числі, має ознаки порушення морських конвенцій в сфері безпеки судноплавства, які інспектори установи, виконуючи політичну волю керівництва РФ по анексії Криму, послідовно «не помічають»», – заявили у військовій прокуратурі.