У Києві активісти біля посольства РФ вимагали знайти зниклих без вести в Криму

Новини
Фото: censor.net.ua

У Києві активісти біля посольства РФ в Україні провели щомісячну акцію з вимогою знайти зниклих без вести людей в окупованому Росією Криму.

Вже 17-а за рахунком акція була організована громадською ініціативою «КримSOS» в рамках інформаційної кампанії Find & Free, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Фото: censor.net.ua

«Це щомісячна акція, присвячена насильницьким зникненням на території Криму та загалом порушенням прав людини на окупованому півострові. На даний момент ми не знаємо про долю 16 людей, які насильницьки зникли на території Криму… Протягом вже більше року, як ми проводимо цю акцію, ми звертались до офіційних органів РФ. Кожного місяця ми виходимо на цю акцію і запитуємо: де люди, які були викрадені. Першу акцію ми почали зі зникнення Ервіна Ібрагімова у липні 2016 року. Зараз ми бачимо велике посилення порушень прав людини на території Криму», – сказала журналістам координатор «КримSOS» Таміла Ташева.

В ході акції її учасники провели перфоманс «Нам тільки запитати». По черзі вони підходили до дверей посольства, називали імена зниклих без вести в Криму і питали, де вони.

Як і в попередні рази ніхто з представників російського посольства до активістів не вийшов.

За даними активістів, з моменту окупації Криму Росією пропали 44 кримчанина. 17 людей знайшли, 16 – до сих пір вважаються зниклими без вести, 6 – були знайдені мертвими, ще двоє – перебувають у місцях позбавлення волі.

Як повідомлялося, ввечері 24 травня 2016 року в Бахчисараї був викрадений член Координаційної ради Всесвітнього конгресу кримських татар, член Бахчисарайського регіонального меджлісу, 30-річний Ервін Ібрагімов. Камера відеоспостереження на будівлі магазину одного з кримськотатарських підприємців зафіксувала, як кілька невідомих осіб у формі російської ДПС, насильно саджають Ібрагімова в мікроавтобус.

До того як Ібрагімов пропав, Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв пропонував йому очолити свій секретаріат.