В Херсоні лісівники на мітингу вимагали відновити держфінансування лісгоспів Півдня та Сходу України

Новини
Фото: investigator.org.ua

В Херсоні у вівторок, 28 листопада, працівники лісних господарств Херсонської області на мітингу вимогали відновити державне фінансування лісгоспів Півдня та Сходу України, припинене рік тому. Учасники акції також занепокоєні, що запропонована Кабміном Стратегія реформування лісового господарства України, може привести до ліквідації лісгоспів та приватизації лісів.

Мітинг відбувся біля Херсонської облдержадмінстрації, повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.

За словами мітингувальників, ведення лісного господарства на Півдні та Сході України під загрозою, оскыльки вже більше року держава не виділяє кошти для його утримання.

«Жодної копійки держава не виділила. І виживають наші підприємства лише завдяки ресурсним областям, які кожного місяця перераховують нашим лісничим одноденний заробіток їх працівників», – повідомив Володимир Михайленко, перший заступник начальника Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства.

За його словами, ресурсні області можуть вижити без фінансування, адже у них багатий лісовий ресурс. Однак Херсонщина не має такої можливості, зазначив Михайленко.

«Ми не можемо випилювати ліс щоб існувати. У нас зовсім інша функція лісових насаджень – це захисні ліси, екологічна функція», – пояснив він.

Фото: investigator.org.ua

Окрім цього учасники мітингу занепокоєні рішення уряду «Про схвалення Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року», яка, за їх словами, передбачає ліквідацію державних лісгоспів та приватизацію лісів.

Відповідно до тексту Стратегії, таких кардинальних змін не відбудеться, однак у ній дійсно передбачені спрощені умови отримання правовстановлюючих документів для постійних лісокористувачів на землю лісогосподарського призначення.

15 листопада 2017 року Кабінет Міністрів України схвалив проект «Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року».