РФ проводила підривні інформаційні операції в соцмережах ще до окупації Криму – доклад

Новини
Фото: Gerd Altmann

Росія почала проводити інформаційно-психологічні операції в соціальних мережах з використанням сотень тисяч акаунтів ще до окупації Криму і початку війни на Донбасі. При цьому кінцевою метою цієї гібридної війни було руйнування НАТО і Євросоюзу, до яких в перспективі прагнула Україна.

Про це йдеться в доповіді «Російські підривні інформаційно-психологічні операції в соціальних медіа», який українська делегація представила на засіданні міжпарламентської ради Україна-НАТО в Брюсселі, повідомила на своїй сторінці в Facebook голова постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО, народний депутат Ірина фриз, передає Центр журналістських розслідувань.

«Росія почала створення мереж впливу в соціальних медіа ще в 2010-2013 роках, тобто ще до анексії Криму та початку війни на Сході України. Отже, інформаційно-психологічні операції Росії в країнах Альянсу не пов’язані з політикою Заходу щодо підтримки України. Війна Кремля з державами-членами НАТО гібридними (асиметричними) методами вже йде. Не Україна є кінцевою метою цієї конфронтації. Кінцева мета – руйнація західних інституцій, – НАТО та Європейського Союзу», – написала Фриз.

За її словами, масштаби російських інформаційних операцій вражають. Йдеться про функціонування сотень тисяч акаунтів, задіяних в скоординованих операціях, як в Європі, так і в Північній Америці.

Як вказується в доповіді, зазначила Фриз, в деяких групах в соцмережах, які виступають за вихід з ЄС, адміністраторами є громадяни Росії. У таких групах присутні також і громадяни країни, на яку вони впливають. Таким чином, операції в соцмережах вже впливають на реальних жителів країн єдиної Європи, створені умови для вербування і залучення громадян ЄС до проведення більш масштабних акцій впливу з боку РФ.

«Україна з 2014 року була об’єктом проведення інформаційно-психологічних операцій в соціальних мережах з боку Російської Федерації. Сьогодні тривають в соцмережах аналогічні операції з дуже незначними відмінностями вже проти більшості країн Альянсу», – зазначила нардеп.

Фриз додала, що Україна, як держава, на території якої Росією були опрацьовані майже всі види гібридної війни, готова не тільки ділитися досвідом, а й брати участь разом з країнами Альянсу в протидії російським інформаційно-психологічним операціям.

Фото: Facebook Ірина Фріз / Iryna Friz