В Херсоні вимагають створити реабілітаційний центр для жінок, постраждалих від домашнього насильства

Новини
Фото: investigator.org.ua

В Херсоні активісти 30 громадських організацій вимагають від херсонських депутатів створити в місті антикризовий реабілітаційний центр для жінок, які постраждали від домашнього насильства.

Звернути увагу херсонських депутатів на проблему гендерно-обумовленого насильства та відсутність кризового центру для постраждалих жінок активісти вирішили в середу, 29 листопада, на сесії Херсонської міської ради, повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.

Фото: investigator.org.ua

За словами активістів, основною проблемою для постраждалих від домашнього насильства жінок є відсутність місця, де потерпілі з дітьми могли б залишитися на певний час. Згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення, затримати кривдника жінки поліція може лише на 3 години, після чого його родина знову опиняється у небезпеці. І лише за рішенням суду він може бути заарештований на 15 діб.

Фото: investigator.org.ua

«Такий центр тут конче потрібен. За даними поліції, за 10 місяців цього року потерпіло від насилля і звернулося до поліції 3300 осіб. А більшість мовчить. І жодна з потерпілих осіб не отримала допомоги, ані реабілітаційної, ані психологічної», – повідомила Центру координатор акції Лариса Польська.

Активісти стверджують, що профінансувати створення антикризового центру в Херсоні готові міжнародні благодійні організації. Від міської влади вимагається надати лише приміщення для нього. Однак розглянути це питання депутати міської ради не готові.

Лариса Польська, координатор акції Фото: investigator.org.ua

«Міська рада не хоче навіть розглядати це питання. Вони не хочуть виділити приміщення. Фонд Народонаселення ООН готовий підключитися і відремонтувати це приміщення, обладнати його і навіть утримувати протягом року, поки мерія зможе вирішити його подальше фінансування», – розповіла Лариса Польська.

Нагадаємо, що з 25 листопада до 10 грудня у всьому світі проходить акція «16 днів проти насильства». 25 листопада – це Міжнародний день проти насильства щодо жінок, 10 грудня – Міжнародний день прав людини. У цей 16-тиденний період входять й інші важливі для демократичної спільноти дати: 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом, 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством, 3 грудня – Міжнародний день інвалідів, 5 грудня – Міжнародний день волонтера, 6 грудня – річниця інциденту в Монреалі.

Таким чином, майже кожний день від 25 листопада до 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства (у громадській чи приватній сферах) є порушенням прав людини.