Єврокомісія не виділить Україні 3-й транш допомоги через невиконані зобов’язання

Новини

Єврокомісія не виділить Україні третій транш макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн. євро в рамках затвердженої в 2015 році програми через невиконані зобов’язання, однак готова надати подальшу допомогу за умови прискорення реформ в країні.

Про це йдеться в заяві Єврокомісії, опублікованій в п’ятницю, 1 грудня, на сайті представництва Євросоюзу в Україні, передає Центр журналістських розслідувань.

Як вказується, Україна виконала більшу частину зобов’язань, узгоджених з ЄС, зокрема, що стосуються підвищення прозорості управління державними фінансами, запуску реформи державного управління, судової системи та управління, прогресу в реформуванні енергетичного сектору, поліпшення бізнес-клімату та розвитку мережі соціальної безпеки.

«На сьогодні Україна не виконала чотири вимоги, передбачені для виплати третього і останнього траншу макрофінансової допомоги. Тому Єврокомісія не може виплатити останній транш діючої програми макрофінансової допомоги. Ми закликаємо Україну зберігати діючу динаміку реформ в сферах, де спостерігається хороший прогрес, а також завершити виконання невиконаних зобов’язань в рамках діючої програми за підтримки всіх зацікавлених сторін», – йдеться в заяві.

При цьому наголошується, що Європейська комісія готова розглянути питання про надання подальшої макрофінансової допомоги Україні за умови активізації реформ.

«Єврокомісія готова провести оцінку можливості надання подальшої макрофінансової допомоги. Якщо це виправдано, на початку 2018 вона подасть ініціативу за новою програмою макрофінансової допомоги. Потрібно провести економічну оцінку, в тому числі необхідності в зовнішньому фінансуванні … Важливо також переконатися, що продовжує втілюватися програма МВФ», – вказується в документі.

Таку ініціативу повинні затвердити Європейський парламент і Рада ЄС в рамках загальноприйнятої законодавчої процедури.

При цьому в Єврокомісії додали, що вирішальне значення для надання допомоги матимуть посилення імпульсу реформ з боку України і протидія внутрішнім силам, які прагнуть повернути реформи назад.

Як повідомлялося, 22 травня 2015 року в рамках саміту «Східного партнерства» в Ризі Єврокомісія і уряд України підписали меморандум про взаєморозуміння щодо надання Києву макрофінансової допомоги (MFA) в розмірі 1,8 млрд євро. Як повідомлялося, Україна отримала два транші на загальну суму 1,2 млрд. євро з передбачених 1,8 млрд євро. Термін поточної програми завершується на початку січня 2018 року.

Україна виконала більшу частину зобов’язань, узгоджених з ЄС, проте залишаються невиконаними чотири вимоги, зокрема, зняття заборони на експорт лісу-кругляка, запуск автоматичної перевірки е-декларацій, закон про кредитний реєстр НБУ, перевірка інформації про бенефіциарних власників компаній.