Мін’юст РФ включив дев’ять ЗМІ в реєстр іноземних агентів

Новини

Міністерство юстиції РФ включило дев’ять ЗМІ в реєстр іноземних агентів.

З список потрапили “Голос Америки”, “Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (РСЕ/РС)”, телеканал “Теперішній час”, татаро-башкирська служба “Радіо Свобода” (AzatliqRadiosi), “Сібірь.Реаліі”, “Idel.Реаліі”, “фактографію”, “Кавказ.Реаліі” і “Крим.Реаліі”, передає Центр журналістських розслідувань.

Реєстр іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента, містить три розділи – порядковий номер ЗМІ-іноагента, його найменування і дату включення до переліку.

Депутати Державної думи РФ схвалили поправки в російське законодавство, які дозволяє визнавати закордонні ЗМІ іноземними агентами, 15 листопада.

Віце-спікер Держдуми Петро Толстой перед голосуванням нагадав, що ці поправки – відповідний і вимушений захід, оскільки в США від російського каналу Russia Today зажадали отримати статус іноземного агента.
 
22 листопада законопроект про визнання зарубіжних ЗМІ іноземними агентами схвалила Рада Федерації РФ. 25 листопада його підписав президент Росії Володимир Путін.

Поняття “іноземний агент” регулюється прийнятими в 2012 році поправками до низки російських законів. Таким агентом вважається некомерційна організація, яка отримує грошові кошти від іноземних держав, організацій і громадян, а також бере участь у політичній діяльності на території РФ.

Іноземні агенти повинні реєструватися в Мін’юсті Росії і вказувати свій статус у всіх публікаціях. Їх фінансова звітність підлягає обов’язковому аудиту, також вони повинні звітувати перед владою про свою діяльність.