Путін в Сирії віддав наказ на виведення російських військ

Новини
Президенти Сирії і РФ Башар Асад і Володимир Путін, міністр оборони РФ Серегй Шойгу на авіабазі Хмеймім Фото: РИА Новости

Президент Росії Володимир Путін прилетів у понеділок, 11 грудня, на російську базу Хмеймім в Сирії і віддав наказ на виведення військ РФ з країни.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію агентства Інтерфакс.

На авіабазі Путіна зустрів президент Сирії Башар Асад, міністр оборони РФ Сергій Шойгу і командувач російської військової угрупування Сергій Суровикино.

«Міністру оборони, начальнику Генштабу наказую: розпочати виведення російського угруповання військ в пункти їх постійної дислокації», – заявив російський президент.

За його словами, рішення про повернення в Росію торкнеться значної частини військового угруповання.

«За два з невеликим роки Збройні сили Росії разом з сирійською армією розгромили найбільш боєздатне угруповання міжнародних терористів. У зв’язку з цим мною прийнято рішення: значна частина російського військового контингенту, що знаходиться в Сирійській Арабській Республіці, повертається додому, в Росію », – сказав глава Кремля.

За його словами, в Сирії створено умови для політичного розв’язання кризи.

Путін пообіцяв нанести по терористам в Сирії безпрецедентний удар, якщо вони «знову піднімуть голову».

«Ми завдамо по ним такі удари, яких вони поки і не бачили. Ми ніколи не забудемо про жертви і втрати, які понесли в боротьбі з терором і тут в Сирії, і у нас в Росії», – підкреслив російський президент.

Як повідомив глава комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Віктор Бондарєв, РФ залишить частину авіації і ППО в Сирії після виведення основного контингенту.

«Ми скорочуємо нашу військове угрупування в САР (Сирійська Арабська Республіка – ред.), Причому значно. Але не виводимо зовсім. У Хмеймімі залишиться наша авіація: бомбардувальники, винищувачі, штурмовики, армійська авіація. Залишиться ППО», – сказав Бондарєв.

Крім того, за його словами, в Сирії залишаться інженерні війська РФ, які беруть участь в розмінуванні території країни.

6 грудня Генштаб РФ оголосив, що Сирія повністю звільнена від терористів, все бандформування ІГІЛ знищені.

Нагадаємо, 30 вересня 2015 року Рада Федерації дозволила президенту Росії Володимиру Путіну використання збройних сил РФ за кордоном. Через кілька годин російська авіація завдала першого авіаудару по Сирії – в провінції Хомс. Загинули близько 65 мирних жителів, серед яких щонайменше шестеро – діти.

Тільки за офіційними даними, за 2017 рік у Сирії загинуло щонайменше 12 російських військових, а з початку військової кампанії Москви в цій країні – не менше 34.

За даними агентства Reuters, російська офіційна статистика занижена мінімум в чотири рази, і з початку 2017 року в Сирії загинули не менше 40 російських військовослужбовців і бійців приватних військових компаній разом: 21 боєць приватних компаній, яких в Москві взагалі не вважають, 17 кадрових військовослужбовців та ще двоє, статус яких не встановлено; ці дані були оприлюднені напередодні і не враховують ще кількох втрат за останні тижні.