Україна направила до Міжнародного кримінального суду інформацію про захоплення РФ власності в Криму

Новини
Прокурор АРК Гюндуз Мамедов і Генпрокурор України Юрій Луценко Фото: gp.gov.ua

Україна направила до Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі інформаційне повідомлення про факти незаконного привласнення Росією державного і приватного майна в окупованому Криму. Ця інформація була зібрана прокуратурою АРК спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ).

Про це заявив Генпрокурор України Юрій Луценко на брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Центр журналістських розслідувань.

«У ході розслідування прокуратура Автономної Республіки Крим отримала відомості про захоплення на півострові більш ніж 4 тисяч українських підприємств. Загальна оцінка збитку, нанесеного державі, Гільдія оцінювачів України визначає попередньо як понад трильйон гривень», – сказав Генпрокурор.

«На даний момент ми провели всі необхідні процедури для того, щоб оголосити в рамках нашого законодавства це майно заарештованим. Відповідно, будь-яка зміна його юридичного статусу буде переслідуватися згідно з українським та міжнародним законодавством. Сьогодні накладено арешт на майно (за заявами потерпілих) в розмірі 1,6 млрд гривень. Це і присвоєний міжнародний дитячий центр «Артек», військовий санаторій «Ялтинський», санаторій «Зорі України», міжнародний аеропорт «Сімферополь» і ряд інших майнових комплексів», – підкреслив Луценко.

За його словами, крім захисту інтересів держави в Криму, прокуратура отримує звернення від приватних власників, які втратили свою власність на півострові.

«Зараз інформаційне повідомлення щодо 10 фактів порушення приватного права власності на тимчасово окупованій території півострова Крим по семи відповідних кримінальних провадженнях спрямовані до Міжнародного кримінального суду», – додав Луценко.

Генпрокурор висловив упевненість, що два кейса, якими є захист інтересів держави і приватної власності будуть визначальними для всього масиву власності на території Криму в майбутньому.

У свою чергу прокурор АРК Гюндуз Мамедов нагадав, що відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, приватна власність, майно церковних громад, благодійних, загальноосвітніх та наукових установ не підлягають конфіскації.

«Це є тяжким злочином. Це військовий злочин», – підкреслив він.

Нагадаємо, з березня 2014 «кримська влада» «націоналізувала» величезну кількість підприємств, заповідників, санаторіїв, винзаводів та іншого майна, що належить Україні. Серед великих «придбань» КримхлібКрименергоприватна клініка «Генезис»Укртелеком.

Також була «націоналізована» 131 компанія агропромислового комплексу, серед яких державні Інститут виноградарства і вина «Магарач» (з агрофірмою і заводами), НВАО «Масандра», до складу якого входять Головний завод і дев’ять радгоспів-заводів, і завод шампанських вин «Новий Світ». 

За підрахунками Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), Росія незаконно конфіскувала в окупованому Криму 4575 українських державних і приватних об’єктів нерухомості.

Прокуратура АРК призначила судово-економічну експертизу, щоб встановити розмір збитку, який був заподіяний незаконним захопленням державного майна в окупованому Росією Криму. Її результати будуть використані в якості доказів, як в національних судах, так і Міжнародному кримінальному суді.