До МКС направлено інформацію про примусове переміщення РФ громадян України з Криму – Мамедов

Новини
Прокурор АРК Гюндуз Мамедов Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АРК спільно з правозахисними організаціями направила до Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі інформацію про зміну Росією демографічного складу населення окупованого Криму. РФ примусово переміщує громадян України з півострова, натомість заселяючи його своїми громадянами.

Про це повідомив на брифінгу в Києві прокурор АРК Гюндуз Мамедов, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби Генпрокуратури України.

«Примусове переміщення, депортація, переміщення ув’язнених з Криму в місця позбавлення волі на території Російської Федерації, колонізація з числа громадян Російської Федерації – це є воєнними злочинами. Актуальність і серйозність цього злочину зумовлена тим, що тягне за собою зміну демографічної ситуації півострову, зміну складу його населення на користь громадян Російської Федерації і витіснення, а можливо – і повне викорінення українського населення, а також усього українського, що на цей момент є на півострові», – зазначив Мамедов.

Він підкреслив, що військові злочини не мають термінів давності, а тому винні в їх скоєнні особи можуть бути притягнуті до відповідальності в будь-який час і не можуть бути амністовані.

Про великомасштабному заселенні Крим громадянами РФ заявив на брифінгу і Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв.

«Точних даних стосовно того, скільки росіян переїхало до Криму із 2014 року немає. За 3,5 роки окупації населення Криму збільшилося на 10%. Смертність збільшилася на 7,2%. Росія завела до Криму не менше півмільйона своїх громадян», – сказав лідер кримськотатарського народу.

Він також вказав, що такі дії Росії кваліфікуються як військові злочини.

«Наше завдання, в першу чергу, завдання прокуратури Автономної Республіки Крим – фіксувати всі ці злочини і потім подавати до Міжнародного суду», – додав Джемілєв.

Нагадаємо, прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження і почала досудове розслідування у зв’язку розпочатими російським окупантами діями щодо примусового переселення з території анексованого Криму цивільного населення і порушення інших законів і звичаїв війни, передбачених міжнародними договорами.