Трамп підписав оборонний бюджет США з виділенням $350 млн для України

Новини
Президент США Дональд Трамп Фото: Reuters

Американський президент Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2018 рік, який передбачає заходи з протидії агресії РФ і надання 350 млн дол. Україні на допомогу в сфері безпеки.

В цілому закон передбачає асигнування на суму 700 млрд. дол. на оборонні потреби США, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Голосу Америки.

У документі також передбачається продовження заходів з протидії агресії з боку Росії. Йдеться про продовження терміну дії обмежень на військове співробітництво з РФ, а також про заходи проти дій, спрямованих на визнання суверенітету Росії над окупованих Кримом.

Крім допомоги Україні в сфері безпеки, законом передбачається підтримка Європейської ініціативи стримування, продовження зусиль з підготовки сил безпеки східноєвропейських країн в рамках міжнародних навчань і надання допомоги країнам Балтії з метою підвищення їх потенціалу щодо стримування агресії з боку Росії.

Документ також передбачає складання щорічних доповідей про дії Росії в сфері безпеки, поширення дезінформації та пропаганди.

Крім того, Конгрес наголошує на важливій ролі заснованого при НАТО центру збору та узагальнення розвідувальної інформації на тлі посилення загроз з боку РФ.

У свою чергу посольство України в США повідомляє, що закон про оборонний бюджет США санкціонує надання Україні летальних озброєнь оборонного характеру й істотно розширює параметри підтримки України з боку Сполучених Штатів в сфері безпеки і оборони.

«Так, до документа, включено положення, що дозволяють використання коштів оборонного бюджету США на потреби реабілітації у медичних установах Сполучених Штатів поранених українських військовослужбовців, навчання та підготовку українських медичних фахівців у цій сфері, а також для посилення спроможності повітряних та військово-морських сил нашої держави», – відзначили в диппредставництві.

«Вперше на законодавчому рівні пропонується надати Україні такі оборонні засоби: радіолокаційні засоби протиповітряної оборони та спостереження за надводною ситуацією; військово-морські протимінні засоби; кораблі прибережної дії та берегової охорони», – додали в посольстві.

Як повідомлялося, 16 листопада Сенат США схвалив проект закону про «Бюджет США на 2018 на потреби національної оборони», який передбачає виділення 350 млн. дол. на військову допомогу Україні, включаючи надання летальної оборонної зброї.