Канада зняла обмеження на продаж Україні летальної зброї

Новини
Фото: cutisproject.org

Канада включила Україну до контрольного списку країн, яким дозволено продавати вогнепальну зброю.

Про це повідомляється в офіційному журналі уряду Канади, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Європейська правда.

«Контрольний перелік країн, до яких дозволено поставки автоматичної стрілецької зброї (Automatic Firearms Country Control List) доповнено Україною. Цей наказ набирає чинності з дня його реєстрації», – йдеться в повідомленні.

Даний перелік (Automatic Firearms Country Control List) визначає країни, в які Канада дозволяє своїм внутрішнім виробникам поставляти летальну зброю.

В даний час в перелік включені 39 країн, в основному країни-члени НАТО, а також Австралія, Ботсвана, Чилі, Республіка Колумбія, Фінляндія, Ізраїль, Кувейт, Нова Зеландія, Перу, Саудівська Аравія, Республіка Корея і Швеція.

У наказі зазначається, що мета такого кроку – це підтримка двосторонніх відносин між Канадою та Україною, а також надання канадським експортерам права користуватися дозволом на експорт певних видів забороненої вогнепальної зброї, забороненої зброї і заборонених установок в Україну.

Раніше Постійний комітет з національної оборони Канади запропонував уряду країни підтримати надання Україні летальної зброї, але за умови, що Київ продовжить боротьбу з корупцією на всіх рівнях.

Крім того, комітет запропонував канадському уряду внести Україну до Контрольного переліку країн, до яких дозволено поставки автоматичної стрілецької зброї.

Як повідомляє агентство Укрінформ, міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, коментуючи рішення канадського уряду, зазначила, що відкриття України доступу до канадського ринку зброї свідчить про міцні зв’язки між двома державами.

«Внесення України до Контрольного переліку країн, в яких дозволені поставки автоматичної зброї, відображає тісні зв’язки між нашими державами», – сказала Фріланд.

Вона також пообіцяла, що Канада продовжать підтримувати територіальну цілісність і суверенітет Украині перед обличчям російської агресії.