Раді пропонують акредитувати журналістів на кожну сесію

Новини
Фото: bykvu.com

Верховній Раді пропонують акредитувати журналістів на кожну парламентську сесію, а також зобов’язати всі органи влади інформувати ЗМІ про свою роботу виключно державною мовою.

Відповідний законопроект №7395 «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку інформування діяльності суб’єктів владних повноважень» зареєструвала глава комітету ВРУ з питань свободи слова Вікторія Сюмар, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на офіційний сайт Ради.

«Акредитація журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді здійснюється на добровільних засадах … проводиться прес-службою апарату Верховної Ради України шляхом надання індивідуальних акредитаційних карток на кожну сесію чергового скликання Верховної Ради України або одноразових акредитаційних карток», – йдеться в тексті законопроекту.

За чинним зараз нормам, акредитація парламентських журналістів діє діє протягом усього періоду повноважень ВРУ чергового скликання.

Крім того, законопроект передбачає, що всі державні органи, включаючи органи місцевого самоврядування, повинні інформувати ЗМІ про свою діяльність виключно на українській мові.

При цьому автор законопроекту Вікторія Сюмар відзначає, що він не обмежує права журналістів.

«Знаєте, скільки в Раді акредитованих журналістів? Понад 4 тисячі… чи всі вони висвітлюють роботу парламенту? Звісно, ні. Просто мають «корочки». І жодних ЗМІ по факту не представляють. За інформацією спецслужб, частина займається відвертими провокаціями… Працювала парламентським кореспондентом з 1998 року. Акредитація була на кожну сесію. Війни не було. Реальним журналістам подати заявку – не проблема, бо для них це сфера професійної діяльності», – написала Сюмар на своїй сторінці в Facebook.

Вона також вказала, що відмовити в отриманні акредитації прес-служба парламенту не має права.

Крім того, Сюмар зазначила, що законопроект №7395 змінює філософію висвітлення діяльності органів державної влади.

«Від зобов’язання ЗМІ їх висвітлювати, як це є зараз, до зобов’язання надавати журналістам інформацію. Так, надавати українською. Чи ви вважаєте, що в Україні має бути іншою?», – написала Сюмар.

Глава профільного комітету підкреслила, що законопроект був узгоджений і обговрен з рядом громадських організацій.