Контррозвідники СБУ затримали в Черкаській області агента спецслужб РФ

Новини
Фото: ssu.gov.ua

У Черкаській області співробітники контррозвідки СБУ затримали завербованого понад 20 років тому агента Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Росії, який вербував найманців для участі в бойових діях на Донбасі на стороні терористичних організацій «ДНР/ЛНР». Йому повідомлено про підозру в держзраді.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-центру СБУ.

«Оперативники спецслужби встановили, що уродженець Самари РФ, який тривалий час проживав на території Черкаської області та отримав українське громадянство, був завербований ще у 1996 році Службою зовнішньої розвідки РФ. З початком російської агресії куратори поставили агенту завдання стати учасником громадсько-політичних структур патріотичного спрямування», – розповіли в СБУ.

Фото: ssu.gov.ua

Співробітники спецслужби задокументували, що зловмисник здійснював підривну діяльність в Києві і Черкаській області. Отриману інформацію агент передавав російським спецслужбам.

«З початком бойових дій на сході України він також вербував найманців для участі у бойових діях на боці терористичних організацій «Д/ЛНР». Співробітники контррозвідки СБУ затримали агента під час спецоперації. При обшуку за місцем проживання чоловіка правоохоронці виявили мобільні пристрої з контактами кураторів та комп’ютерну техніку з доказами передачі інформації спецслужбам РФ», – відзначили в СБУ.

Затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Триває досудове слідство.