Україні з боку Молдови загрожує ще один фронт агресії через потужну пропаганду РФ – експерт

Новини
Фото: RFE/RL

Питання Молдови є дуже суттєвим в контексті підтримки стабільності на південно-західних кордонах України, адже там може бути створений ще один фронт агресії проти української держави з боку Росії.

Про це в статті для видання «Дзеркало тижня. Україна »пише експерт Сергій Жук, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, російська пропаганда в Молдові є досить агресивною і результативною, і спрямованою на подальше розширення електорального поля, яке б підтримувало вигідних для Росії політиків чи партій при владі.

Автор підкреслює, що Росії така політика вигідна, щоб повністю змінити курс країни з європейського на євразійський або, в разі неуспіху, підтримати розкол і хаотизацію молдавського суспільства. Мета – недопущення повноцінної інтеграції країни в європейські економічні, політичні та безпекові структури.

За оцінками експертів, Росія так чи інакше контролює майже дві третини телевізійних каналів Молдови.

«Близько 70% громадян, фактично, живуть в російському інформаційному просторі», – зазначив старший економіст молдавського Інституту «Viitorul» В’ячеслав Іоніт.

Як зазначає автор, Молдова все ж розуміє деструктивний вплив РФ на країну і намагається обмежити російські можливості в медіа-просторі країни. Так 7 грудня парламент Молдови більшістю голосів – 61 з 101 – ухвалив закон про заборону ретрансляції на території країни пропагандистських програм російських телевізійних каналів. Таким чином Молдова стала однією з тих, які на законодавчому рівні реалізують заходи щодо протистояння російській пропаганді.

Як наголошується в статті, на такі рішучі заходи в боротьбі з російською пропагандою вирішуються все більше країн. Адже вона розповзається по всьому світу – поширюється, щонайменше, на 30 мовах в 160 країнах.

Експерт зазначає, що така боротьба з РФ хоч і наштовхується на опір у владних і проросійськи налаштованих структурах, проте її необхідність все більш актуальною, особливо на тлі все більш активних спроб Росії втручатися у внутрішні процеси багатьох країн.