У Києві прихильники Саакашвілі знову вийшли на «Марш за імпічмент» і віче

Новини
Фото: УП

У Києві в неділю, 17 грудня, прихильники лідера партії «Рух нових сил», колишнього голови Одеської ОДА, екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі вийшли на черговий «Марш за імпічмент» і віче на Майдані Незалежності.

Традиційно акція розпочалася біля пам’ятника Шевченку, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію видання Українська правда.

Учасники маршу тримали державні та чорно-червоні прапори. Серед них були представники різних міст і регіонів – Бердичів, Чигирин, Одеса, Полтава, Миколаїв, Прикарпатті.

На акцію, за підрахунками видання, зібралося 4-6 тисяч осіб. Він скандували гасла «Слава Україні!», «Імпічмент!», «Разом до перемоги!».

Фото: hromadske.ua

У супроводі правоохоронців, в тому числі кінної поліції, «Марш за імпічмент» пройшов по бульвару Шевченка, потім по Хрещатику до Майдану Незалежності, де раніше була встановлена сцена для проведення віче.

Фото: УП

Цієї неділі одну смугу на Хрещатику залишили проїжджої для машин, тому колона йшла по одній вільній смузі. На попередніх маршах правоохоронці перекривали вулицю повністю.

Виступаючи на віче перед учасниками акції, Міхеїл Саакашвілі заявив, що «готовий до переговорів з представниками влади тільки про відставку президента» і заявив, що олігарх Ринат Ахметов – «ворог України».

«За ці дні ми показали, що українці більше не будуть терпіти, ми будемо зносити їх будку. Собачої будки більше не буде при владі. … У нас немає СБУ, у нас служба безпеки бариг. Це була спецоперація ФСБ проти мене руками СБУ. … У нас немає Нацгвардії, це група особистих гвардійців кардинала», – сказав Саакашвілі.

Фото: hromadske.ua

«Я доб’юся того, що їхні рахунки (представників влади – ред.) заморозять, що вони будуть нерукопожатими на заході, а ФБР буде їх ловити. Ми готові до переговорів, але домовлятися тільки про одне – про відставку (президента – ред.). Я пропоную Порошенко зустріч – говорити про те, як вони повернуть гроші, припинять корупційні схеми і заберуться», – додав він.

Лідер «Руху нових сил» також зазначив, що Україна «в полоні у олігархів».

Фото: hromadske.ua

«Провал олігархату – наша мета. Наша революція – антиолігархічна. Ворог України – Ахметов. Я бачив його один раз – на футбольному матчі, у нього очі холоднокровного вбивці. Ця людина вбивав багато людей на Донбасі в 90-х, зараз він вбиває кожного в Україні через тарифи і екологію», – заявив він.

На віче також виступили учасники Революції на граніті (акція протесту в Києві 1990 року – ред.) Олександр Доній та Степан Хмара, назвавши політику чинного президента найбільшою загрозою для України і закликавши українців «мирним способом прибрати Порошенко».

Після виступу на віче Саакашвілі заявив, що в Жовтневому палаці на вул. Інститутській буде облаштований «координаційний штаб» і попрямував разом з прихильниками до нього. Однак їх не пустили в примыщення бійці Нацгвардії, які охороняли палац.

Після штовханини учасники акції виламали двері у Жовтневому палаці. Частина людей таким чином потрапила у будівлю.

Решта учасників віче попрямували до Верховної Ради, де планують провести «мирний мітинг».

Фото: УП

Як повідомляє головне управління поліції в Києві, акцію прихильників Саакашвілі охороняли близько 1000 поліцейських і військовослужбовців Нацгвардії.

За підрахунками правоохоронців, на акцію зібралося близько 2 тисяч осіб.