У МЗС України назвали провокацією вихід РФ з Спільного центру з контролю і координації

Новини

МЗС України обурений одностороннім рішенням РФ про виведення своїх військовослужбовців зі складу Спільного центру з контролю і координації (СЦКК). Відомство вважає цей крок «черговою провокацією».

Про це йдеться в заяві МЗС, передає Центр журналістських розслідувань.

«Розцінюємо цей безпрецедентний крок Росії як чергову провокацію, яка істотно підриває мінські домовленості, і прагнення зняти з себе будь-яку відповідальність, як сторони конфлікту, за наслідки збройної агресії проти нашої держави», – сказано в заяві.

У МЗС вважають, що рішення про виведення представників РФ з СЦКК – це спроба примусити Україну до прямих переговорів з бойовиками.

«Такий крок в черговий раз свідчить, що Москва не залишає спроб змусити Україну і міжнародних партнерів почати »прямий діалог «з бойовиками незаконних збройних формувань …» – йдеться в заяві.

Також в міністерстві зазначили, що своїм рішенням Кремль значно підвищує ризики для безпеки СММ ОБСЄ, в тому числі з метою нав’язування Україні неприйнятного варіанту розміщення миротворців ООН в Донбасі.

У МЗС вважають, що РФ, як сторона конфлікту в Донбасі, несе повну відповідальність за розвиток ситуації з безпекою.

При цьому у відомстві зазначили, що українська частина СЦКК продовжить свою діяльність в звичайному режимі, працюючи з СММ ОБСЄ в двосторонньому форматі.

«Україна звертається до міжнародних партнерів з проханням посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль з метою уникнення кроків, здатних привести до зриву мінських домовленостей», – сказано в заяві.

19 грудня РФ відкликає своїх представників з СЦКК. У російському МЗС стверджують, що центр «стикався з серйозними труднощами через позицію української влади».

За інформацією нардепа від «Народного фронту», координатора групи «Інформаційний опір» Дмитра Тимчука, 90% росіян в Спільній центрі з контролю і координації були офіцерами військової розвідки РФ.

Як заявив Тимчук виданню «Гордон», російські офіцери з Спільного центру з контролю і координації перестали передавати в РФ важливі розвіддані, тому в Москві вирішили відкликати їх з Донбасу.

Дмитро Тимчук, фото: Гордон

«Заяви росіян, що відкликання їх представників з СЦКК пов’язаний зі складною моральною обстановкою, яку створили українці, – маячня сивої кобили. Це був майданчик для контактів між українськими і російськими військовими. При цьому юридичного статусу вони не мали. Все було на рівні усних домовленостей. Те, що російські військові з СЦКК вели себе дружньо з бойовиками, – це півбіди. Головною проблемою було те, що вони вільно проникали в місця базування наших підрозділів. це було на початку їх діяльності в Україні. По суті, вони вів і розвідку. Незабаром в нашому Генштабі зрозуміли, що росіяни з СЦКК далеко не безневинні товариші, тому їх переміщення по наших позиціях було обмежено. І зараз росіяни з СЦКК перестали приносити Москві серйозну розвідінформацію. Тому далі їх утримувати Росії недоцільно», – підкреслив нардеп.

Він не виключає загострення ситуації на Донбасі.

«90% росіян в Спільній центрі з контролю і координації були офіцерами військової розвідки РФ. На даний момент Москва йде на ескалацію бойових дій на низці дільниць. Це наштовхує на думку, що корінь всіх проблем в наступному: Росія не домоглася своїх цілей, що стосуються миротворчої місії на Донбасі. І зараз вони хочуть продемонструвати, що миротворців потрібно вводити саме на лінію розмежування сторін. Думаю, якщо Захід не пригрозить Москві новими санкціями, росіяни підуть на загострення конфлікту на Донбасі. А взагалі, коли ми Маємо справу з РФ, потрібно констатувати по факту. Тобто не можна виключати, що ці заяви – черговий засіб шантажу», – зазначив Тимчук.