Суд Відня повторно відмовив в екстрадиції Фірташа в Іспанію – ЗМІ

Новини
Дмитрий Фирташ

Апеляційний суд Відня відмовив в екстрадиції Дмитра Фірташа в Іспанії. У вівторок суд відхилив скаргу прокуратури, так як в іспанському ордері не було представлено достатніх обґрунтувань для арешту.

Як пише «Страна» з посиланням на власні джерела, в ордері не було викладено трьох необхідних елементи: інформація про місце, час і опис злочину, передає Центр журналістських розслідувань.

З нього було не зрозуміло як Дмитро Фірташ пов’язаний з особами, вина яких, тим більше, в Іспанії ще не доведена.

Раніше, 14 грудня, Верховний суд Австрії призупинив рішення про відправку Фірташа в США і направив запит про законність рішення про його екстрадицію в Люксембурзький суд з прав людини. Таким чином Дмитро Фірташ залишиться на території Австрії як мінімум до отримання вердикту Люксембурзького суду.

Нагадаємо, 29 серпня Земельний суд Відня відхилив запит іспанських правоохоронців на екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа. Суд визнав надіслані окружним судом Барселони документи недостатніми для обгрунтування європейського ордера на арешт Фірташа.

Дмитро Фірташ звернувся до Конституційного суду Австрії, щоб уникнути екстрадиції в США, де йому загрожує до 50 років в’язниці і конфіскація всіх активів. У США його звинувачують в спробі за допомогою хабарів на загальну суму в 18,5 млн доларів отримати дозволи на видобуток титану в Індії, а також у використанні американських рахунків і серверів трансфер хабара індійським чиновникам.

Перший запит про видачу Фірташа був відправлений американцями до Відня 30 жовтня 2013 року. Однак через кілька днів цей запит був відкликаний. Другий аналогічний документ надійшов вже 27 лютого 2014 року, ордер на арешт Фірташа був виданий 12 березня, і в той же день олігарха затримали.

Потім бізнесмен вніс заставу – рекордні для Австрії 125 млн євро, і був випущений під зобов’язання не залишати Відень. Справа була розглянута тільки через рік. 30 квітня 2015 року суд відмовив у видачі олігарха Штатам.