Генасамблея ООН прийняла оновлену резолюцію з прав людини в Криму

Новини
Генеральна Асамблея ООН Фото: Twitter UKR Mission to UN

Генеральна Асамблея ООН 19 грудня прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму A/RES/72/190.

70 країн виступили «за» прийняття документа, 26 – проти і 76 утрималися, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Голос Америки».

Проти резолюції виступили Вірменія, Білорусь, Росія, Сирія, Зімбабве та інші країни.

У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.

Раніше Третій комітет Генасамблеї ООН у своїй резолюції наполегливо закликав РФ забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних місій зі спостереження за становищем у сфері прав людини і правозахисних неурядових організацій в Крим, зокрема до всіх місць, де можуть міститися особи, позбавлені волі, визнаючи, що міжнародна присутність у Криму має першочергове значення для запобігання подальшому погіршенню ситуації.

Також резолюція закликає РФ скасувати рішення, що забороняють культурні та релігійні установи, правозахисні організації, засоби масової інформації, а також відновити реалізацію прав особами, що належать до етнічних громад у Криму, зокрема українцями та кримськими татарами, у тому числі для участі в культурних заходах.

Як повідомлялося, з 25 жовтня українські та міжнародні правозахисники працювали над проектом нової резолюції ООН про права людини в Криму, для чого проводии в Нью-Йорку зустрічі і консультації з представництвами різних країн в ООН.