Внесений в санкційні списки кримський винзавод «Новий світ» продали структурі банку «Росія»

Новини
Завод шампанских вин «Новый свет» Фото: Алексей Павлишак / ТАСС

В Криму найстаріший завод шампанських вин «Новий світ», який знаходиться під санкціями США і Євросоюзу, продали за 1,5 мільярда рублів петербурзької компанії «Південний проект», яка є «дочкою» банку «Росія» (знаходиться під санкціями США) Юрія Ковальчука, який входить в «дачний клуб» президента РФ Володимира Путіна. Компанія придбала 100 відсотків акцій віджатого у України і «націоналізованого» кримського заводу.

Про це повідомляє російське агентство «Інтерфакс», передає Центр журналістських розслідувань.

Початкова ціна пакета акцій «Нового Світу» становила 1,496 млрд рублів. У покупку увійшли дев’ять земельних ділянок загальною площею понад 93,5 тис. кв. м; загальна площа розташованих на них будівель – майже 60 тис. кв. м.

Повідомляється, що на акції заводу також претендувала московська компанія «ВООМ-Вох Інвест».

Юрій Ковальчук з 20 березня 2014 року перебуває під фінансовими та візовими санкціями США за підтримку анексії Криму. У заяві міністерства фінансів США говориться, що Ковальчук входить в «ближнє коло» Путіна і є його «особистим касиром». Під санкції потрапив і контрольований Ковальчуком банк «Росія». Після введення санкцій США в березні 2014 року банком «Росія» було прийнято рішення про роботу виключно на внутрішньому російському ринку. 14 квітня 2014 року відкрилося перше представництво банку за межами регіонів РФ – в окупованому Криму. 

Юрій Ковальчук, фото: Kompromat1.info

Нагадаємо, в березні 2017 року з’явилася інформація, що «влада» окупованого Криму має намір внести в план приватизації 2017-2018 років завод шампанських вин «Новий світ», що входить в санкційні списки ЄС і США.

11 квітня «Совмін» Криму включив завод шампанських вин «Новий світ» в перелік об’єктів, що підлягають приватизації на 2017 рік. Сергій Аксьонов заявив, що кримські «влади» мають намір вже влітку продати завод шампанських вин «Новий світ». За його словами, надходить багато пропозицій від потенційних інвесторів з приводу покупки даного підприємства.

Як повідомлялося, в кінці березня 2014 роки так званий «Держрада Криму» «націоналізував» 131 компанію агропромислового комплексу, серед яких державні Інститут виноградарства і вина «Магарач» (з агрофірмою і заводами), НВАО «Масандра», до складу якого входять Головний завод і дев’ять радгоспів-заводів, і завод шампанських вин «Новий Світ».

У липні 2014 року держпідприємство «Завод шампанських вин« Новий світ »було внесено в санкційні списки ЄС, а з грудня 2015 року – і США.

Нагадаємо, «парламент» Криму включив в прогнозний план приватизації продаж 100 відсотків акцій експропрійованих під виглядом «націоналізації» приватних компаній підприємств «Кримхліб» і «Кримтелеком», що належать структурам українських бізнесменів Олександра Лещинського (ТОВ «Золотий урожай», група Lauffer) і Ріната Ахметова (Укртелеком).

У лютому 2016 року в Криму пройшов аукціон, в ході якого Федерація незалежних профспілок Республіки Татарстан купила «націоналізований» після анексії Криму Росією санаторій «Форос», що належить українському олігарху Ігорю Коломойському. Ціна склала 1 мільярд 429 мільйонів рублів.