Трамп схвалив продаж летального зброї Україні без протитанкових ракет

Новини

Адміністрація президента Дональда Трампа санкціонувала постачання Україні снайперських гвинтівок M107A1 і супутнього устаткування на суму $ 41.5 млн. Однак уряд США не дало згоди на поставки Україні протитанкових ракет Javelin і інших видів важкого озброєння, про що просить Київ.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на The Washington Post.

Видання нагадує, що Конгрес США прийняв рішення про такі продажі ще в 2014 році в Законі про підтримку свободи України, але адміністрація президента Барака Обами остаточно не прийняла рішення про постачання смертоносної зброї українським військовим.

Експерти і офіційні особи заявили, що рішення Трампа було зваженим – він не схвалив все, що вимагали українці, але, тим не менш, схвалив перший продаж летального зброї, що є значною зміною підходу його адміністрації і політики США в цілому.

Рішення Білого дому привітав сенатор-республіканець Боб Коркер, який заявив: «Я радий, що адміністрація прийняла рішення про продаж Україною оборонного озброєння», зазначивши, що «це рішення підтримане конгресом».

Як передає кореспондент телеканалу CNN, «Держдепартамент підтвердив, що Україна тепер може купувати легку зброю у американських виробників», однак «ці поставки здійснюються не урядом США».

Раніше Палата Представників Конгресу США підтримала проект оборонного бюджету США на 2018 рік, який передбачає виділення 350 мільйонів доларів військової допомоги, а також дозволяє надання летальних оборонних озброєнь Україні.