У Ялті «суд» засудив українську активістку Ларису Китайську до 2 років умовно за пости в соцмережі

Топ-Новости
Лариса Китайська Фото: RFE/RL

В окупованому Криму «Ялтинський міський суд» у вівторок, 26 грудня, засудив місцеву мешканку, громадянку України Ларису Китайську до двох років позбавлення волі умовно за публікації в соціальній мережі. Під час відбування покарання вона не зможе виїжджати з Ялти.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), передає Центр журналістських розслідувань.

«Кримську активістку, громадянку України Ларису Китайську сьогодні, 26 грудня 2017 року, «Ялтинський міський суд» засудив до двох років умовного терміну за публікації в соціальній мережі (ч.1 статті 282 КК РФ (збудження ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності)). Згідно з рішенням «судді» «Ялтинського міського суду» Володимира Романенка Китайська не зможе в період відбування покарання покинути місто Ялта», – йдеться в повідомленні.

У КПГ нагадали, що українські активістку з липня 2016 року переслідують російські спецслужби.

Сама Лариса Китайська заявила виданню Крим.Реаліі, що має намір оскаржити винесений «Ялтинською міською судом» вирок.

«Вони дали мені максимальне покарання, незважаючи на те, що мене звинуватили ні за що і пройшли всі терміни давності. Вчора в суді мені не дали можливості захищатися, відхиляли всі мої клопотання, відмовляли в допиті свідків», – сказала активістка.

Вона називає винесений вирок «тортурами».

«У мене гіпертонічна хвороба і замість того, щоб виїхати, я буду змушена перебувати у всій цій нервовій обстановці. Це буде загрожувати життю і здоров’ю моєму і мого чоловіка – він хвора людина і зараз після операції. Крім того, у мене немає гарантії, що вони за цей час нічого не підметушать, що не підсунуть мені щось за цей період. Я не можу бачити своїх близьких і навіть не можу поїхати в храм», – додала Китайська.

Вирок передбачає відбування терміну на території Ялти. У разі гарної поведінки, через півтора року, засуджений може попросити закрити судимість, проте активістка цього робити не має наміру.

Нагадаємо, 18 липня 2016 року співробітники ФСБ в Ялті затримали українську активістку Ларису Китайську, в її помешканні провели обшук. З неї взяли підписку про невиїзд. Китайська назвала тиск на неї спробою російських спецслужб заволодіти її квартирою в Ялті.

У липні 2016 року прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом затримання ФСБ в окупованому Криму Лариси Китайської.

12 серпня 2016 року ФСБ вручила активістці підозру в «екстремізмі» за ч. Ст.282 КК РФ (збудження ненависті або ворожнечі за ознаками національності, вчинені публічно).