Резервний фонд Росії в 2017 році буде повністю вичерпано – Мінфін РФ

Новини
Фото: vladtime.ru

Міністр фінансів РФ Антон Силуанов оголосив, що Резервний фонд Росії в 2017 році буде повністю вичерпано. Витрати з нього за рік складуть близько 1,5 трлн рублів, з Фонду національного добробуту (ФНД) – близько 660 мільярдів рублів.

Про це Силуанов повідомив журналістам, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство ТАСС.

«Витрати ФНД – це близько 660 мільярдів рублів, Резервний фонд – десь 1,5 трлн рублів», – сказав міністр.

Як пише російське видання finanz.ru, на 1 грудня в Резервний фонд, який збирався за рахунок нафтогазових доходів в роки високих цін на нафту, залишалося 992 мільярдів рублів. У порівнянні з лютим 2015 року, коли фонд розпечатали, щоб закрити дірку в федеральному бюджеті, його розмір скоротився майже в 6 разів, або на 4,9 трильйона рублів.

Фонд національного добробуту почали витрачати в вересні для покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду – приблизно по 160 млрд рублів в місяць. До початку грудня з ФНД пішло 490 млрд рублів.

З наступного року швидкість витрачання ФНБ збільшиться майже вдвічі, випливає з закону про бюджет, який був підписаний президентом РФ Володимиром Путіним на початку грудня: всього з фонду планується взяти 1,113 трлн рублів.

Станом на 1 січня, за прогнозом Мінфіну, розмір ФНД складе 3,7 трильйона рублів. Втім, понад третини цієї суми – 1,4 трлн – вже вкладено.

На початкові заявлені цілі – реалізацію «самоокупних інфраструктурних проектів» – пішло лише 12% ФНД, або 506 мільярдів рублів.

200 млрд рублів і 6,25 млрд доларів було кинуто на порятунок «Внешэкономбанка», який через санкції Заходу і збиткових мегабудов опинився на межі дефолту в 2016 році. Ще 3 млрд доларів пішло на придбання єврооблігацій України з метою втримати при владі Віктора Януковича за два місяці до його повалення і втечі з країни.

279 млрд рублів було влито в капітал російських держбанків через покупку їх привілейованих акцій.

Ліквідна частина ФНД, тобто вільні залишки, які не вкладені в активи, становить, таким чином, 2,3 трлн рублів.