У Криму на «суді» активісту Балуху стало погано, проте медики стверджують, що він може брати участь у процесі

Новини
Володимир Балух Фото: RFE/RL

В окупованому Криму на засіданні «Роздольненського районного суду» активісту Володимиру Балуху через різке погіршення здоров’я два рази викликали швидку і потім відвезли в лікарню, проте медики заявили, що він може брати участь у процесі.

У Балуха загострилися болі в спині і тривають запаморочення, повідомляє Кримська правозахисна група, передає Центр журналістських розслідувань.

«На засіданні «Роздольненського районного суду» Володимиру Балуху знову стало погано. «Суддя» Олена Тедеєва кілька разів відмовляла у виклику швидкої допомоги, але активіст і його захисник домоглися виклику медиків. Медичні співробітники відмовилися везти його в районну лікарню в зв’язку з відсутністю підстав і провели медичний огляд прямо в будівлі суду. За підсумком огляду вони повідомили «суду» про загострення хронічного захворювання і поїхали», – повідомили правозахисники.

Як повідомляє видання Крим.Реаліі, трохи пізніше Балуху, стан якого не поліпшувався, знову довелося викликати швидку допомогу, лікарі якої в супроводі судового пристава відвезли активіста в Роздольненську районну лікарню для отримання довідки про те, чи може він брати участь в процесі.

Як пише видання, головний лікар відділення невідкладної допомоги Роздольненської лікарні Надія Дрозденко оглянувши Балуха, завила, що його стан задовільний і він може брати участь у судовому засіданні, незважаючи на температуру і підвищений тиск.

У відповідь на скарги активіста про біль в спині, лікар сказала: «Їдь в Україну і там лікуй свою спину».

22 грудня Роздольненський районний суд відмовив у клопотанні Володимира Балуха про медичне обстеження.

Нагадаємо, 4 серпня 2017 року «Раздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів.

22 серпня в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця.

2 жовтня «Верховний суд Криму» скасував вирок Володимиру Балуху та відправив його кримінальну справу на новий судовий розгляд в іншому складі суду. При цьому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для Балуха залишився чинним.

7 листопада у «Роздольненському райсуді» почався повторний розгляд справи Володимира Балуха, обвинуваченого в незаконному придбанні та зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.

29 листопада «Верховний суд Криму» задовольнив апеляційну скаргу сторони захисту Володимира Балуха і скасував рішення «Роздольненського районного суду» півострова про його арешт до 16 січня 2018 року. 1 грудня «Роздольненський районний суд» змінив запобіжний захід Володимиру Балуху з утримання під вартою на домашній арешт строком на 2 місяці. Його відпустили додому прямо із залу «суду».

6 грудня Володимиру Балуху окупанти вручили постанову про притягнення як обвинуваченого за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства). Звинувачення висунуто врамках кримінальної справи, порушеної під час утримання активіста в СІЗО Сімферополя: раніше по цій справі його звинувачували за ст.318 КК РФ (застосування насильства встосовно представника влади).

13 грудня «Верховний суд Криму» скасував постанову «Роздольненського районного суду» від 1 грудня про домашній арешт для Володимира Балуха, після чого повторно відправив його під домашній арешт.