Сенченко: Причина анексії Криму – розвал Януковичем ЗСУ і його пособництво агресії РФ

Новини
Лідер Громадського руху «Сила права» Андрій Сенченко Фото: investigator.org.ua

Причиною анексії Росією Криму є не відсутність наказів українським військовим застосовувати зброю, а політика екс-президента України Віктора Януковича, яка привела до розвалу армії і сприяла агресії РФ.

Про це заявив лідер громадської організації «Сила права», екс-народний депутат від партії «Батьківщина» Андрій Сенченко в четвер, 28 грудня, в ході допиту в якості свідка обвинувачення в Оболонському райсуді Києва у справі про держзраду Януковича, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Багато зараз говорять про те, що українська влада не зробила нічого для захисту Криму. Що треба було воювати, стріляти, якісь накази … Але потрібно враховувати те, що була серйозна психологічна проблема: людині, яка ніколи не воювала, дістати зброю і вистрілити в іншу людину – дуже складно. Тим більше складно, коли, наприклад, в Севастополі на одній сходовій клітці жили командир російського корабля і українського корабля, спілкувалися, ходили в гості тощо», – сказав Сенченко.

Він зазначив, що українська армія з часом подолала цей психологічний бар’єр. «І це вимушене придбання в результаті військової агресії, яку розв’язав Путін не без допомоги вашого підзахисного (Януковича – ред.)», – додав він, звертаючись до адвокатів екс-президента.

Сенченко також вказав, що в результаті політики Януковича, який двічі ставив на чолі Міністерства оборони людей, що мають російське громадянство, українська армія на момент лютого-березня 2014 «була практично знищена».

Нагадаємо, 29 червня 2017 року Оболонський районний суд Києва дозволив заочне засудження екс-президента Януковича, якого звинувачують у державній зраді. Він обвинувачується в Україні в скоєнні злочинів, передбачених ч.5 ст.27 (мова йде про пособника як одну з категорій співучасника злочину), ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків; передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років), ч.1 ст.111 (державна зрада, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років), ч.2 ст.437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років) КК України.