НКРЕКП підвищила ціну на електроенергію в Україні

Новини
линии электропередач ЛЭП

В Україні в 2018 році прогнозна оптова ринкова ціна на електроенергію підвищиться майже на 16%.

Відповідне рішення ухвалила Національна комісія з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) в четвер, 28 грудня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на телеканал Громадське.

Підвищення повинно відбутися в два етапи. З 1 січня оптова ринкова ціна на електроенергію збільшиться на 9,5%, з 1 квітня – ще на 6,1%.

У рішенні НКРЕКУ вказується, що зростання оптової ринкової ціни обумовлене інфляцією, зростанням зарплат, девальвацією гривні, а також підвищенням цін на газ на 16,7% і вугілля (на 38,3%), ціна якого розраховується на основі європейського індексу з урахуванням доставки в Україну (формула Роттердам+ – ред.).

Глава комісії Дмитро Вовк запевняє, що плановані ціни на електрику – зважені і ринкові.

У той же час деякі експерти ринку впевнені, що підвищення ухвалюють на користь компаній олігарха Ріната Ахметова і побоюються, що це призведе до чергового підвищення цін.

«У нас відповідно буде ще один інфляційний чинник – тому що в собівартості всіх товарів і послуг є електроенергія. Десь вона буде 40%, наприклад, в подачі холодної води і водоканалів, тому, перш за все, це зростання тарифу на холодну воду», – сказав в коментарі Громадському голова «Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг» Андрій Герус.

Холдинг ДТЕК Ріната Ахметова контролює близько 80% теплової електрогенерації і за 11 місяців 2017 добув 84% енергетичного вугілля в Україні.

Як повідомлялось, НАБУ підозрює главу і членів НКРЕКП в змові з енергогенеруючими компаніями при затвердженні формули по визначенню оптової ціни електроенергії, яка відома як Роттердам+. Згідно з цією методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою «вартість вугілля в порту Роттердам + вартість його доставки в Україну».