Під Алуштою окупанти задля будівництва автотраси знищують виноградники – МінТОТ

Новини
Алуштинська долина Фото: upload.wikimedia.org

У Криму будівництво окупантами автотраси Алушта-Сімферополь-Джанкой в районі Алуштинського долини руйнує природну екосистему території і вже призвело до викорчовування 46 га виноградників.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань, з посиланням на інформацію міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ).

За результатами проведеного моніторингу даних дистанційного зондування встановлено, що за час окупації Криму 46 га виноградників в районі Алуштинської долини були викорчувані. Змінено цільове використання 33 га сільськогосподарських площ, погіршився стан 214 га земель сільськогосподарського призначення. Загальна частка площ сільськогосподарських ділянок долини, яка зазнала змін, становить 19% або 504 га.

Для порівняння в МінТОТ опублікували тематичні карти моніторингу використання сільськогосподарських земель на території Алуштинської долини за 2015 і 2017 роки, на яких видно наскільки вони скоротилися.

Фото: mtot.gov.ua

Фото: mtot.gov.ua

У міністерстві зазначили, що окупаційна «влада» має намір прокласти через Алуштинську долину автотрасу Алушта-Сімферополь-Джанкой, яку планується здати в експлуатацію в 2025 році. У зв’язку з активними підготовчими та будівельними роботами триває нарощування видобутку будівельних матеріалів.

«Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України підкреслює, що свавільний видобуток будівельних матеріалів здійснюваний РФ в Криму може призвести до серйозних негативних наслідків, знищення унікальних екосистем Кримського півострова – в тому числі до руйнації заповідних ландшафтів, ерозії грунтів, забруднення підземних і поверхневих вод. На постраждалих від видобутку територіях неможливо буде займатися виноградарством», – зазначили у відомстві.

У МінВОТ також вказали, що згідно з офіційною в РФ інформацією, в січні-жовтні 2017 року в Криму було видобуто 966 тис. куб. м. природних пісків, що становить 248% в порівнянні з показниками за аналогічний період 2016 року, гальки і гравію – 174%, щебеню 189%.