У розшуку ГПУ у справах Майдану перебуває 91 особа – Горбатюк

Новини
Керівник Департаменту спецрозслідуваннь ГПУ Сергій Горбатюк Фото: zn.ua

У розшуку по справам про події на Майдані в Києві під час Революції Гідності, які веде Департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури України, перебуває 91 особа, розслідується понад 100 кримінальних проваджень.

Про це повідомив глава Департаменту спецрозслідуваннь ГПУ Сергій Горбатюк в інтерв’ю виданню «Тиждень», передає Центр журналістських розслідувань.

«Зараз у розшуку, якщо мова про справи, які веде наш Департамент, перебуває 91 особа. Ми розслідуємо загалом понад 100 кримінальних проваджень. Це понад 3,4 тисяч епізодів злочинних дій, які об’єднані в ці провадження», – сказав Горбатюк.

Він пояснив, що ці провадження Департамент спецрозслідуваннь групує по подіях, які відбувались під час Майдану.

«Розгін студентів 30 листопада, де загалом 130 постраждалих, об’єднано в одне провадження. І так з усіма іншими епізодами: події на Грушевського та 18 лютого, штурм Майдану, розстріли 20 лютого, тітушки, убивства й поранення правоохоронців», – зазначив Горбатюк.

У той же час, вказав він, є і окремі епізоди, які відбувалися не під час піку протистояння. Зокрема, побиття Тетяни Чорновол, викрадення і тортури Юрія Вербицького, Ігоря Луценка.

Глава Департаменту спецрозслідуваннь ГПУ також повідомив, що в 2017 році в суди передано 27 завершених кримінальних проваджень, пов’язаних з подіями Революції Гідності, крім того, про підозру повідомлено ще 33 особам: 18 працівникам органів внутрішніх справ, 3 прокурорам, 11 «тітушкам», і одному працівнику суду.

Горбатюк зазначив, що за весь час розслідувань про підозру повідомлено 26 слідчим, 16 прокурорам і 16 суддям. По 13 суддям, 21 слідчому і 12 прокурорам до суду передані обвинувальні акти. Однак жодного обвинувального вироку по ним немає.