У СІЗО Краснодара кримські мусульмани зазнали знущань – адвокат

Новини
Правозахисник Эмір-Усеїин Куку

У СІЗО російського Краснодара зазнали жорстоких знущаннь кримські мусульмани, фігуранти «справи Хізб ут-Тахрір» Емір-Усеїн Куку і Вадим Сірук, яких етапують з окупованого Криму до Ростова-на-Дону.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook адвокат Олександр Попков, передає Центр журналістських розслідувань.

«Надійшла інформація, що в СІЗО-1 Краснодара знущаються над Емір-Усеїн Куку і Вадимом Сіруком, кримськими мусульманами, яких етапують з Криму в Ростов-на-Дону. Вивели з транзитної камери, цькували собаками, штовхали, обіцяли «загубити» на етапі. Це відбувалося вчора або позавчора, що зараз з ними, невідомо. Напередодні довгих свят подібне занадто турбує», – написав Попков.

Вадим Сірук

Він також зазначив, що в зв’язку з цим звернувся до Краснодарську Громадську спостережну комісію (ГСК), де йому обіцяють допомогти.

Трохи пізніше Попков також повідомив, що Емір-Усеин Куку, можливо, вже знаходиться в Ростові-на-Дону, ця інформація перевіряється.

Нагадаємо, 11 лютого 2016 року в селищі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук в будинку Інвера Бекирова і потім затримали його за підозрою в зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною. Обшуки також були проведені в будинках трьох кримських мусульман в Бахчисараї, Алушті і Холмівці. За їх результатами були затримані член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, а також Муслім Алієв і Вадим Сірук.

17 квітня 2016 року в Краснокам’янці російські силовики також провели обшук в будинках і затримали двох кримських татар Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, яких звинуватили в участі в причетності до «Хізб ут-Тахрір».

4 грудня 2017 року в окупованому Сімферополі на виїзному засіданні Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ продовжив арешт фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» до 27 травня 2018 року. Їх мають етапувати до Росії в Ростов-на-Дону.

11 грудня стало відомо, що Північно-Кавказький окружний військовий суд переніс початок попереднього засідання над фігурантами ялтинської «справи Хізб-ут-Тахрір» на 10 січня 2018 року. Воно пройде в закритому режимі.