У Москві пройшла акція на підтримку Сенцова, Балуха та інших політв’язнів Кремля

Новини
Фото: Facebook Ольгицца Вишневецька

У Москві учасники російської ініціативи «Стратегія-30» провели в суботу, 30 грудня, традиційну щомісячну акцію «День політзека» з вимогою звільнити політичних в’язнів в Росії і в окупованому Криму.

Про це на своїй сторінці Facebook повідомила активістка Ольгіцца Вишневецька, передає Центр журналістських розслідувань.

Активісти вийшли на акцію з плакатами, на яких були написані гасла з підтримкою російських і українських політв’язнів Кремля, в тому числі, тих, які були засуджені і переслідуються в анексованому Криму: режисера Олега Сенцова, Олександра Кольченко, українського активіста Володимира Балуха, кримських мусульман – фігурантів так званої «справи Хізб ут-Тахрір».

«Підводимо тоги року. У нас акція «Стратегія-30» за свободу політзеків. Підсумки року сумні … «Сталінщина» повертається і мало хто сумнівається, що в Кремлі головний апологет цієї «сталінщини» розташується ще на багато років. І якщо ми не будемо цьому опиратися, то нас всіх це торкнеться: штрафами, адміністративними арештами, а кого-то і термінами, навіть за репости», – розповіла в відеокоментарі одна з учасниць акції Віра Лаврешіна.

Вона також додала, що дуже серйозно йде справа в мусульманських республіках РФ, а також в окупованому Криму, де «просто лютує так звана справа «хізбів» – це фальшиві, сфабриковані справи за звинуваченням у спробі захоплення влади і інша нісенітниця, абсолютно безпідставна».

«З позитивного: почався обмін військовополоненими між Україною і РФ. Ми вимагаємо терміново повернути на Батьківщину політзеків Сенцова і Кольченко і всіх українських в’язнів Кремля. Свободу політв’язням!», – заявила Віра Лаврешіна.

Російські опозиційні активісти щомісяця 30 числа в рамках акції «Стратегія-30» проводять «День політзекиа». Вони виходять на мирні пікети і акції з вимогами звільнення політв’язнів, припинення російської агресії проти України, деокупації Криму.