В Україні збільшився мінімальний стаж роботи для отримання пенсії за віком

Новини
Фото: Андрей Товстыженко, ZN.UA

В Україні з 1 січня 2018 року набули чинності зміни правил виходу на пенсію. Зокрема, в рамках пенсійної реформи, збільшився мінімальний необхідний стаж роботи для отримання пенсії за віком з 15 до 25 років.

Ці зміни передбачені пенсійною реформою, яка затверджена Верховною Радою в жовтні 2017 року, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання «Главком».

Так, збільшується з 15 до 25 років мінімальний страховий стаж, який потрібно мати українцям, щоб претендувати на пенсійні виплати. Протягом наступних десяти років вимоги до страхового стажу продовжать рости на один пункт щороку, поки 2028 року необхідний мінімальний стаж не досягне 35 років.

З урахуванням того, що реформа не передбачає підвищення пенсійного віку, право виходу на пенсію тепер матимуть чоловіки і жінки, які досягли відповідно 60 і 58,5 років (згідно з попередньою пенсійною реформою від 2011 року пенсійний вік жінок до 2021 року також зросте до 60 років ) і які мають мінімум 25 років страхового стажу.

У той же час реформа передбачає можливість придбання пенсійного стажу в разі його нестачі. За один рік потрібно буде заплатити близько 17 тис. гривень.

При цьому передбачено, що з 2018 року особи, у яких буде страховий стаж від 15 до 25 років, отримають право вийти на пенсію після досягнення 63-річного віку. З 2019 року можливість вийти на пенсію також з’явиться у осіб, які будуть мати стаж від 15 до 16 років, проте вони зможуть скористатися правом на пенсійні виплати тільки в разі досягнення 65-річного віку.

Тим особав, які не матимуть необхідного мінімального страхового стажу, держава буде виплачувати після досягнення 63 років соціальну допомогу розміром менше, ніж мінімальна пенсія.

Нагадаємо, 3 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила закон про пенсійну реформу, який набрав чинності з 11 жовтня. Реформа, серед іншого, передбачає осучаснення пенсій з жовтня.