В Україні обмежена максимальна швидкість авто в населених пунктах до 50 км/год

Новини
Фото: automoto.ua

В Україні з 1 січня 2018 року набули чинності затверджені Кабміном зміни до Правил дорожнього руху (ПДР), якими максимально припустима швидкість руху в населених пунктах обмежується до 50 км/год. Аналогічне обмеження швидкості діє в країнах Євросоюзу та США.

Про це повідомили в патрульної поліції України, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на телеканал «112 Україна».

Як відзначили в поліції, зниження максимально дозволеної швидкості руху авто у населених пунктах з 60 км/год до 50 км/год буде «сприяти значному підвищенню рівня безпеки дорожнього руху та збереження життя людей».

У той же час поки не зрозуміло, як патрульні контролюватимуть і фіксувати швидкість авто. Станом на сьогоднішній день поліція в автоматичному режимі може фіксувати такі порушення ПДР:

– перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів;
– проїзд на заборонний сигнал світлофора;
– порушення правил зупинки і стоянки;
– порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів;
– порушення встановленої для транспортних засобів заборони виїзду на смугу зустрічного руху;
– порушення правил руху через залізничний переїзд;
– порушення встановленої для транспортних засобів заборони руху по тротуарах і пішохідних доріжках.

«У той же час станом на 27.12.2017 Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за правопорушення в сфері забезпечення дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі (за допомогою технічних засобів, які дають можливість здійснити фотозйомку або відеозапис і функціонують згідно з законодавством про захисту інформації), відповідальні за це юридичні та фізичні особи, за якими зареєстровано транспортний засіб», – відзначають в патрульної поліції .

Однак з 1 січня 2018 року поліція не почне фото- і відеофіксацію перевищення швидкісного режиму в 50 км/год для автомобілів, оскільки не має всіх необхідних технічних пристроїв для цього.

«Поліція готується до того, щоб почати вимірювати це порушення. Зараз вона цього не робить через відсутність певних технічних пристроїв, але активно готується, щоб почати це робити. Відео- і фотофіксація правопорушень не запрацює з 1 січня. З 1 січня значно активізується робота над цим», – розповів речник МВС України Артем Шевченко.

За прогнозами МВС, фото- і відеофіксація почне роботу в першому кварталі 2018 року, а за песимістичними прогнозами – з середини, а можливо, у другій половині року.

10 листопада 2017 року Кабінет міністрів України вніс зміни в Правила дорожнього руху, згідно з якими з 1 січня 2018 року максимальна швидкість руху в населених пунктах знижується з 60 км/год до 50 км/год. Постанова КМУ №883 була оприлюднена на урядовому порталі та в газеті «Урядовий кур’єр».