У мережі з’явилося фото і відео новітнього українського ракетного комплексу «Грім-2»

Новини
Оперативно-тактичний комплекс «Грім-2» Фото: mil.in.ua

У мережі з’явилося фото і відео новітнього українського оперативно-тактичного комплексу (ОТРК) «Грім-2», який вже пройшов успішні випробування ракетного двигуна і готовий до проведення польових випробувань.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання «Український мілітарний портал».

«Станом на зараз ОТРК вже пройшов випробування двигуна ракет … Також до польових випробувань готовий і сам ОТРК «Грім-2», мобільна пускова установка, яка передбачає транспортування і запуск двох ракет типу «земля-земля»», – пише видання.

Випробування двигуна ОТРК «Грім-2» Фото: mil.in.ua

«Український мілітарний портал» опублікував фотографії і відео випробувань ракетного двигуна, а також самого ОТРК, який зможе вражати цілі на відстані в 300 км, що відповідає параметрам Режиму контролю за ракетними технологіями.

Випробування двигуна ОТРК «Грім-2» Фото: mil.in.ua

Оперативно-тактичний ракетний комплекс «Грім» розробляється для ураження одиночних і групових стаціонарних цілей на дальностях від 50 до 280 км. Бойовий блок одноступеневої балістичної ракети проектується масою 480 кг. Бойова частина може бути виконана за моноблочною або касетної схемою. Моноблочна схема використовує осколково-фугасну або проникаючу осколково-фугасну ампулу.

Оперативно-тактичний комплекс «Грім-2» Фото: mil.in.ua

Ряд джерел стверджує, що дальність в 280 км є формальним обмеженням для експортної версії ракети, а для потреб української армії дальність стрільби комплексу може бути збільшена до 450-500 км.

Оперативно-тактичний комплекс «Грім-2» Фото: mil.in.ua

Як повідомляє видання «Дніпроград», головним розробником ОТРК «Грім» виступає КБ «Південне» (м.Дніпро), яке почало роботу над проектом ще в 2005 році. У 2009 році керівництво держави і армії з суб’єктивних причин зупинило реалізацію проекту. З різними успіхом вчені поверталися до нього протягом наступних чотирьох років, і тільки в серпні 2013 роки самостійно, без підтримки держави, було відновлено роботу на комплексом.

Як відзначають експерти, ОТРК «Грім» буде прийнятий на озброєння ЗС України протягом 3-4 років. Це значно посилить оборону держави, адже на базі цього ракетного комплексу можуть бути створені протиракетні, протиповітряні, тактичні і стратегічні засоби оборони. Зокрема, ракети «Грому» зможуть ефективно вражати цілі на відстані в кілька сотень кілометрів і пробивати ворожий протиповітряний захист з ймовірністю 96%.