У Сирії розбився російський вертоліт Мі-24, загинули два пілоти

Новини
Російський ударний вертоліт Мі-24 над аеродромом Хмеймім в Сирії Фото: ТАСС

У Сирії розбився бойовий вертоліт Мі-24 Військово-космічних сил Росії. В результаті авіакатастрофи загинули обидва пілоти машини, ще один член екіпажу отримав травми.

Про це повідомили в Міноборони РФ, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс.

«При виконанні перельоту на аеродром Хама через технічну несправність зазнав аварії російський вертоліт Мі-24. При здійсненні жорсткої посадки в 15 км від аеродрому призначення обидва пілоти загинули», – повідомили в російському військовому відомстві.

У Міноборони РФ також заявили, що вертольот не обстрілювали. Крім пілотів на борту також знаходився борттехнік, якого з травмами евакуювали на російську військову базу Хмеймім.

Авіакатастрофа сталася 31 грудня 2017 року, однак про неї стало відомо тільки зараз.

У свою чергу група розслідувань Conflict Intelligence Team (CIT), яка займається розслідуванням обставин збройних конфліктів за відкритими джерелами, змогла встановити імена загиблих російських льотчиків.

«Підтвердилися повідомлення про катастрофу вертольота ВКС РФ в Сирії. За інформацією на одному з профільних форумів, 31 грудня вертоліт Мі-24, який супроводжував колону поблизу населеного пункту аз-Зара провінції Хама, зачепив дроти і розбився. В результаті події загинули майор Артем Миколайович Куліш і другий член екіпажу Матвєєв (повне ім’я встановлюється)», повідомляється на сторінці CIT в Facebook.

За інформацією групи, район події входить в анклав, підконтрольний опозиційним сирійським силам, на кордоні провінцій Хама і Хомс. Цей анклав відноситься до однієї з «зон деескалації», встановлених в ході мирних переговорів в столиці Казахстану Астані.

На даний момент невідомо, якого роду колону супроводжував вертоліт: гуманітарну або бойову.

Як повідомлялось, 11 грудня, 2017 року президент Росії Володимир Путін прилетів на російську базу Хмеймім в Сирії і віддав наказ на виведення військ РФ з країни. Після виведення основного контингенту РФ залишить частину авіації і ППО в Сирії.

Нагадаємо, 30 вересня 2015 року Рада Федерації дозволила президенту РФ Володимиру на використання збройних сил РФ за кордоном. Через кілька годин російська авіація завдала першого авіаудару по Сирії – в провінції Хомс. Загинули близько 65 мирних жителів, серед яких щонайменше шестеро – діти.

Тільки за офіційними даними, за 2017 рік у Сирії загинуло щонайменше 12 російських військових, а з початку військової кампанії Москви в цій країні – не менше 34.

За даними агентства Reuters, російська офіційна статистика занижена мінімум в чотири рази, і з початку 2017 року в Сирії загинули не менше 40 російських військовослужбовців і бійців приватних військових компаній разом: 21 боєць приватних компаній, яких в Москві взагалі не вважають, 17 кадрових військовослужбовців та ще двоє, статус яких не встановлено; ці дані були оприлюднені напередодні і не враховують ще кількох втрат за останні тижні.