У Києві прокуратура АРК і СБУ викрили антиукраїнських пропагандистів

Новини
Фото: ТАСС

Прокуратура АРК і СБУ викрили і припинили діяльність двох мешканців Києва, які на замовлення російських спецслужб готували і розміщували в Інтернеті антиукраїнські відеоматеріали. В ході обшуків, проведених 3 січня в їхніх помешканнях, правоохоронці виявили та вилучили техніку, на якій вони готували антиукраїнську пропаганду.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прокуратури АРК.

«Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому 29.05.2017 року, за фактом проведення протягом 2014-2017 років підготовки, розв’язування та ведення інформаційної агресії за допомогою загальнодоступних і соціально-орієнтованих ресурсів мережі Інтернет, спрямованої на дискредитацію України та формування потрібної Російській Федерації суспільної думки, у тому числі у мешканців тимчасово окупованої території півострову Крим та материкової частини України», – зазначили у відомстві.

В ході досудового розслідування правоохоронці встановили, що двоє громадян України готували на замовлення російських структур антиукраїнські відеоматеріали, які згодом розміщувалися на каналі популярного відеохостингу і транслювалися російськими ЗМІ.

Як вказується, підготовлені ними матеріали направлені на підтримку діяльності терористичних організацій, надання легітимності дій держави-окупанта, а також на вчинення насильницьких дій щодо зміни державного устрою України.

«З цією метою вони періодично виїжджали до РФ, де отримували інструкції, а також готівку за виконану роботу та на нові інформаційні проекти. При цьому, у якості студії для зйомок та монтажу відеосюжетів використовували приватний будинок у м. Києві», – розповіли в прокуратурі.

У середу, 3 січня, в рамках кримінального провадження працівники прокуратури АРК спільно з співробітниками СБУ на підставі рішень суду провели обшуки за місцем проживання зловмисників, де виявили та зафіксували відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення і вилучили техніку, за допомогою якої воно відбувалося.

Вилучена апаратура спрямована на відповідну експертизу. Слідчі дії тривають.

Фото: ark.gp.gov.ua