До відбору антикорупційних суддів залучать міжнародних експертів

Новини

Президентський законопроект про Вищий антикорупційний суд передбачає залучення міжнародних експертів до відбору суддів, не порушуючи при цьому Конституції.

Про це на брифінгу 15 січня заявив глава фракції «Блок Петра Порошенко» Артур Герасимов, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Я впевнений, що цей законопроект повністю відповідає рекомендації Венеціанської комісії», – сказав він.

Герасимов зазначив, що Венеціанська комісія застерігала Україну в тому, щоб залучення міжнародних експертів не порушувало норми Конституції.

«І ця конструкція якраз в законі знайдена – вона чітко і відповідає Конституції, і дозволяє залучити міжнародних експертів», – заявив глава фракції БПП.

За словами політика, до підготовки ініціативи були залучені представники міжнародних організацій, які мали відношення до створення НАБУ, експерти, яких на постійній основі залучає ОБСЄ, і інші міжнародні організації.

«Так, дійсно, ми будемо просити міжнародних експертів також приєднатися до відбору суддів. Але давайте не забувати, що Україна є суверенною державою і у нас є Конституція України. І в Конституції країни дуже чітко прописано, що суддівський корпус повинен обиратися українською стороною – це переводячи на просту мову », – сказав Герасимов.

Він також додав, що ключове завдання не дозволити «ворогам цього закону» через Конституційний суд скасувати його.

22 грудня проект закону про Вищу антикорупційному суді від президента Петра Порошенка зареєстрували у Верховній Раді.