Нафтогаз і Газпром готові почати переговори про постачання газу в Україну

Новини

«Нафтогаз України» і «Газпром» почнуть переговори про виконання рішень Стокгольмського арбітражу в рамках контракту на покупку російського газу.

Про це заявив головний комерційний директор НАКу Юрій Вітренко, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на УНІАН.

«Переговори вже зараз, в найближчі дні, почнуться. Деталі не розголошуємо, мова йде про імплементацію фінального рішення за контрактом на поставку газу», – сказав він.

Вітренко зазначив, що згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу ціна газу для України, який буде продавати «Газпром», повинна бути нижче його вартості в ЄС на вартість транспортування газу з Європи в Україну.

«Ми вважаємо, що в рішенні трибуналу дуже чітко вказано, що поставки газу на неконтрольовану територію не можуть вважатися поставками» Нафтогазу «за даним контрактом», – додав він.

Раніше повідомлялося, що Україна може відновити постачання російського газу на внутрішній ринок. У 2018 році Україна готова закупити 4 5 млрд кубометрів російського газу.

Нагадаємо, «Нафтогаз» судився з «Газпромом» в Стокгольмському арбітражному суді за двома контрактами: по транзиту російського газу в ЄС через територію України і купівлі-продажу Україною російського газу.

21 грудня «Нафтогаз» повідомив про перемогу над «Газпромом» в справі щодо газових угод. Завдяки перегляду закладеної в контракт ціни «Нафтогаз» зекономив 1,8 млрд доларів.

31 травня «Нафтогаз» отримав рішення Стокгольмського арбітражу у виробництві проти російського «Газпрому» щодо контракту на поставку газу. За словами глави «Нафтогазу» Андрія Коболєва, арбітраж повністю відхилив вимоги «Газпрому» щодо принципу «бери або плати».