Правозахисники зажадали від української влади розробити механізм по поверненню ув’язнених в окупації

Новини

Українці, які відбувають або вже відбули покарання в місцях позбавлення волі на окупованих територіях, позбавлені сьогодні будь-яких прав, в тому числі на отримання соціальної допомоги, можливості реінтеграції та соціалізації.

Про це заявили правозахисники на прес-конференції «Час виправляти помилки: 10 кроків, які повинна зробити Україна на зустріч Криму» в Києві, передає Центр журналістських розслідувань.

«На сьогодні ці люди позбавлені будь-якої можливості визнати свій статус на території, підконтрольній Україні, як особи, які відбули покарання. Немає ніяких кроків назустріч цим людям. А багато хто з них – ми отримуємо величезну кількість звернень з місць позбавлення волі на непідконтрольних територіях – просять визнати свій статус як людини, яка відбула або відбуває покарання на окупованій території. А також звертаються з проханням про можливість повернення під контроль України», – розповіла юрист УГСПЛ Дар’я Свиридова.

За її словами, за чотири роки окупації України повернула трохи більше десяти осіб, які перед цим були незаконно вивезені на територію РФ, а в подальшому передані владі України. У зв’язку з цим, правозахисники вимагають від державних органів України розробити механізм по поверненню цих осіб на підконтрольну територію. Окрім того, Київ повинен розробити зрозумілий, прозорий і чіткий порядок перегляду рішень, які були винесені українськими судами щодо осіб, які відбули або продовжують відбувати покарання на окупованих територіях, або були незаконно вивезені в Росію.

Раніше в Міністерстві закордонних справ України вимагали припинити переміщення ув’язнених з Криму в російські колонії і перевести їх на материкову територію України.