Корупція залишається найбільшою проблемою України – екс-віце-президент США

Новини
Колшній віце-президент США Джозеф Байден Фото: Reuters

Колишній віце-президент США Джозеф Байден зазначає, що корупція залишається найбільшою проблемою України і рекомендує адміністрації Дональда Трампа уважно стежити за тим, що говорять і мовчать представники української влади, а також перевіряти, як вони виконують свої обіцянки.

Про це Байден заявив, виступаючи в Раді з міжнародних відносин США, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Голосу Америки.

«Я відчайдушно схвильований регресом у боротьбі з корупцією у Києві. Ось вам один конкретний приклад. Мені дали завдання щодо України. То ж я пам’ятаю, як відбув туди, щоб переконати нашу команду, що ми повинні надати Україні довготривалі кредитні гарантії. Я їздив в Київ 12-13 разів, і врешті мав оголосити, що ми пропонуємо ще один мільярд доларів кредитних гарантій. Я отримав обіцянки від Порошенка та Яценюка, що вони вживатимуть кроків щодо генерального прокурора прокурору (відставки Віктора Пшонки – ред.), але вони цього не зробили», – розповів екс-віце-президент.

Він зазначив, що тоді пішов на прес-конференцію і сказав, що США не дадуть Україні мільярд доларів.

«Вони мені кажуть: Ви не маєте таких повноважень, ви – не президент, президент казав, що дасть. Я такий: дзвоніть йому. Я сказав, що ви не отримуєте мільярда доларів. Я сказав: я їду через 6 годин, якщо ваш генпрокурор не звільнений до того часу, ви не отримуєте грошей. І той сучий син був звільнений. І на його місце поставили того, кому на той час довіряли», – додав Байден.

В ході виступу він також вказав, що українська влада не виконала своєї обіцянки щодо створення Антикорупційного суду.

«Вони зробили деякі дуже важливі необхідні інституційні і кадрові зміни. Але одна з трьох необхідних інституцій зараз відходить назад. Антикорупційний суд. Але вони обіцяли, що цього не станеться», – зазначив Байден.

Разом з тим він назвав розумним рішення адміністрації президента США Дональда Трампа надати летальну зброю Україні.

Байден розповів, що останні два роки на своїй колишній посаді в адміністрації Барака Обами, він особисто на цьому наполягав. На його думку, озброєння України разом з санкціями і тиском Заходу дозволить краще протистояти російській агресії.

Нагадаємо, 16 січня 2016 року у ході свого візиту до Києва віце-президент США Джо Байден закликав українців активізувати боротьбу з корупцією в країні. Він назвав це питання вкрай важливим для національної безпеки, оскільки Росія використовує корупцію як інструмент зовнішньополітичного тиску на Україну.