Могильов на суді у справі Януковича: будівлі ВР та Ради міністрів Криму захопили «проросійськи налаштовані люди»

Новини
Екс-голова РМ АРК Анатолій Могильов на допиті в Оболонському райсуді Києва Фото: censor.net.ua

Екс-глава уряду АР Крим Анатолій Могильов і сьогодні не може сказати, спецназ збройних сил якої країни захопив урядові будівлі в Криму в ніч на 27 лютого 2017 року.

Про це Анатолій Могильов заявив 24 січня, під час допиту як свідка обвинувачення у справі про держзраду та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України Віктора Януковича в Оболонському районному суді Києва, передає Центр журналістських розслідувань.

Він розповів, що вранці 27 лютого він зібрав силовиків у будівлі кримського главку МВС на нараду, де разом з іншими генералами переглянув відеозаписи камер спостереження, які зафіксували захоплення будівель ВР і Ради міністрів АРК озброєними людьми.

«По екіпіровці цих осіб, з їх руху та по їх розстановці ми визначили, що це професійні військові, які знають справу. Після цього я з власної ініціативи сходив до будівлі Радміну, де через розбите скло в двері переговорив з людиною в Балаклаві», – розповів колишній кримський прем’єр.

Могильов зазначив, що чоловік сказав, що не уповноважений вести переговори, взяв номер телефону Могильова і пообіцяв, що його керівництво передзвонить чиновнику. Після цього інформацію про напад повідомили в Адміністрацію президента і голови СБУ Валентина Наливайченка.

«Ми передали відеозйомки у вигляді файлів із захоплення цих будівель. Після цього жодних зрозумілих команд з Києва не надходило», – заявив Могильов.

При цьому Могильов негативно відповів на питання прокурора, чи знає він сьогодні, хто захопив будівлі ВР і уряду Криму.

«У ніч з 26 на 27 лютого визначити приналежність нападників до будь-яких державам або організаціям було неможливо, тому що ні у кого з них на руці не було розпізнавальних знаків. Можна було припускати, але я маю право говорити суду тільки факти … Я вважаю, що це були люди, проросійськи налаштовані. Говорити, що це були представники збройних сил або спецпідрозділів якоїсь держави, я не можу», – сказав екс-прем