Дуня Міятович обрана новим комісаром Ради Європи з прав людини

Новини
Новий комісар РЄ з прав людини Дуня Міятович Фото: OSCE/Colin Peters

Дуня Міятович обрана новим комісаром Ради Європи з прав людини. Вона займе цю посаду з 1 квітня 2018 року.

Про це повідомив у мікроблозі Twitter постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба, передає Центр журналістських розслідувань.

«Дуня Міятович – новий комісар Ради Європи з прав людини. Бажаю успіху на посаді. Очікую від неї принципової та активної роботи для захисту прав людини в окупованих Криму та на Донбасі, звільнення наших політв’язнів в Росії», – написав Кулеба.

Міятович замінить на посаді комісара Ради Європи з прав людини Нілса Муйжніекса, який займає її з 2012 року. Повноваження Муйжніекса офіційно закінчується 1 квітня 2018 року.

Комісар РЄ з прав людини зобов’язаний стежити за дотриманням прав людини в країнах Ради Європи. Його обирають голосуванням з трьох кандидатур строком на шість років.

Міятович – боснійська правозахисниця, фахівець з мас-медійного права, з 2010 року була Представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ. Вона закінчила університет в Сараєво в 1987 році, продовжила освіту в Болонському університеті і Лондонській школі економіки і політичних наук. Завершила навчання в 2002 році захистом магістерської дисертації «Інтернет і свобода слова» (The Internet and Freedom of Expression). Рідними мовами Міятович є боснійська, сербська і хорватська. Вона також вільно володіє англійською та німецькою мовами. В даний час удосконалює свої знання з французької та російської мов.