Чубаров у суді у справі Януковича: в 2014 році мені пропонували зустріч з Сурковим

Новини
Голова Меджлісу Рефат Чубаров на допиті в Оболонському райсуді Києва Фото: УП

Глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров повідомив під час дання свідчень у справі Януковича, що в лютому 2014 року напередодні захоплення Криму Росією до нього телефонував невідомий чоловік і пропонував зустрітися з помічником президента РФ Путіна Владиславом Сурковим.

Про це Чубаров сказав в ході допиту в Оболонському суді Києва у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Українська правда.

«На місяць лютий ситуація в Криму була напруженою. Бо офіційна республіканська влада була політично заангажованою, займалася підбором і спрямовуванням учасників антимайдану до Києва, це все керувалося публічно і відверто», – сказав Чубаров.

Він додав, що 28 січня 2014 року відбувся масовий мітинг, організований меджлісом кримськотатарського народу і проукраїнськими силами.

«Буквально в кінці січня – на початку лютого я отримав телефонний дзвінок. Людина, яка потелефонувала, пропонувала зустрітися Сурковим, помічником президента РФ Путіна, який нібито незабаром буде перебувати в Криму. Я відповів, що якщо зустріч стосується допомоги Україні щодо облаштування кримських татар, я готовий. З інших питань зустрічатися з ним не хотів», -зазначив голова Меджлісу.

За його словами, ввечері 20 лютого він отримав повідомлення від одного зі своїх колег по Верховній Раді Криму, що на 21 лютого скликається позачергове засідання ВР АР Крим.

«Я набрав заступника голови ВР АРК, чому мене не повідомили. З його слів, я зрозумів, що вони поширять інформацію, що на шляху повернення з Києва до Криму учасників антимайдану було нібито спалено 6 автобусів і 6 кримських людей нібито вбито. Я втрутився в ці процеси, бо саме в ці дні Костянтинов (голова ВР АРК Володимир Костянтинов – ред.) перебував у Москві. Він тоді вже їздив як човник і, здається, 20 лютого в Москві в одному зі свої публічних інтерв’ю він зробив заяву про те, що, мовляв, якщо влада в Києві буде вибудувана не таким чином, то Крим може розглядати питання щодо відокремлення», – розповів Чубаров.

Він додав, що це стало інформаційним вибухом.

«І ми розуміли, що ВР АР Крим чекає повернення Константинова, щоб злегалізувати як варіант ось такі його твердження», – додав глава Меджлісу.

Як повідомлялось, 18 липня 2017 року колишній спікер Верховної Ради АРК, нині глава так званої «Держради Криму» Володимир Константинов, оголошений в розшук СБУ за звинуваченням в державній зраді, дав свідчення на «суді» у справі заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, в яких підтвердив, що напередодні окупації Криму Росією неодноразово їздив в Москву, де спілкувався зі «здоровими політичними силами».

Нагадаємо, 29 червня 2017 року Оболонський районний суд Києва дозволив заочне засудження екс-президента Януковича, якого звинувачують у державній зраді. Він обвинувачується в Україні в скоєнні злочинів, передбачених ч.5 ст.27 (мова йде про пособника як одну з категорій співучасника злочину), ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків; передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років), ч.1 ст.111 (державна зрада, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років), ч.2 ст.437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років) КК України.