Представник США В ОБСЄ: Ситуація в окупованому РФ Криму жахлива

Новини
Фото: Тимур Ибрагимов

Тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан назвав ситуацію в окупованому Росією Криму жахливою і закликав РФ дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань, допустити на півострів міжнародних спостерігачів, припинити переслідування кримських татар та інших активістів і припинити окупацію українського півострова.

Про це представник США заявив, виступаючи перед Постійною радою ОБСЄ у Відні, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на іноформацію Радіо Свобода.

«Поважана неурядова організація Freedom House зачисляє окупований Росією Крим до регіонів із найгіршими умовами для здійснення фундаментальних свобод у світі. У Росії й окупованому Росією Криму ті, хто виступає проти окупації, зазнають переслідування. Сполучені Штати занепокоєні новими вироками суду у справах людей, які індивідуально і мирно протестували проти придушення владою кримських татар 14 жовтня, яких зараз щонайменше 65. Ми також відзначаємо, що, за даними Кримської правозахисної групи, щонайменше 10 тисяч жителів Криму призвали в російську армію. Ми закликаємо Росію припинити таку практику», – сказав Каміан.

Він наголосив, що США повністю підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, не визнають російської анексії Криму.

Каміан підкреслив, що запроваджені після анексії Криму санкції будуть зберігатися доти, поки Росія не поверне повний контроль над півостровом Україні. Він додав, що санкції, запроваджені проти РФ через агресію на сході України також залишатимуться чинними доти, поки Москва повністю не виконає своїх зобов’язань за Мінськими угодами.

Як повідомлялося, 14 жовтня в окупованому Криму понад 100 кримських татар вийшли на одиночні пікети в різних регіонах, щоб висловити протест проти репресій російських силовиків щодо їх співвітчизників. 18 грудня окупаційні «суди» в Криму оштрафували 65 кримських татар за проведення одиночних пікетів 14 жовтня. 19 грудня було оштрафовано ще 7 кримських татар.

В ході осіннього призову в Збройні сили РФ відправили 2400 жителів окупованого Криму. З 2017 року кримчан направляють на службу не лише в військові частини, що дислокуються на півострові, але і на території материкової Росії.