Діловод главку Нацгвардії, завербована російським ГРУ, засуджена до 4 років

Новини

Солом’янський райсуд Києва визнав винною у державній зраді завербовану російським ГРУ діловода у службі радіаційного, хімічного, біологічного захисту служби екологічної безпеки Головного управління Національної гвардії України Антоніну Радіонову та засудив її до 4 років позбавлення волі.

Про це повідомляє видання «Судовий репортер» з посиланням на вирок суду від 24 січня, передає Центр журналістських розслідувань.

За матеріалами справи, на початку серпня 2016 року Радіонова, син якої живе в Росії, а дочка в окупованому Криму, тимчасово перебувала в російському місті Красногорськ, де була завербована співробітником 316 розвідувального центру ГРУ ГШ ЗС РФ. Вона вступила з ним у змову з метою шпигунства і ведення підривної діяльності проти України.

На Радіонову покладались обов’язки збору відомостей військового характеру, які, у тому числі, становлять державну таємницю, щодо організаційно-штатної структури підрозділів Нагвардії, забезпечення спеціальними засобами та потреби в них, проведення закупівлі обладнання та спецзасобів, проведення за участю підрозділів Нацгвардії міжнародних навчань та робочих поїздок окремих груп військовослужбовців за кордон тощо.

Зрадниця мала повідомляти інформацію російському розвіднику через «PlusMessenger» та електронну пошту.

З жовтня по листопад 2016 Радіонова передала ГРУшнику дані телефонного довідника Головного управління НГУ станом на 2014 рік, дані по димовим засобам ГУ НГУ станом на осінь 2016 року, структуру оперативних з’єднань Нацгвардії в схемах та повідомлення щодо загальної обстановки у військових частинах та їх комплектації по лінії радіаційного, хімічного та біологічного захисту.

Російський розвідник вчив жінку конспірації при зборі і передачі інформації. У січні 2017 вони ще раз зустрілися в Москві і ГРУшник провів з нею навчання з архівування зібраної інформації та надання паролів на архіви.

12 травня 2017 Радіонова, знаходячись на робочому місці, скопіювала документ із ноутбука свого керівника – начальника служби радіаційного, хімічного, біологічного захисту – служби екологічної безпеки Головного управління Нацгвардії з грифом обмеження доступу «Таємно». Факт передачі цього документа російському розвіднику в ході розслідування не встановлений.

У липні 2017 зрадниця також скопіювала з ноутбука начальника відомості про зустріч представників Нацгвардії України з військовими Фіндляндії і дані щодо наявності (потреби) в підрозділах НГУ спеціальних та димових засобів. У серпні 2017 жінка відправила цю інформацію до РФ.

У судовому засіданні Радіонова визнала вину повністю і просила затвердити угоду про визнання винуватості і призначити покарання, узгоджене з прокурором ГПУ.