Суд дозволив заочне розслідування стосовно Януковича у справі розстрілів на Майдані

Новини
Фото: Руслан Иванов

Печерський райсуд Києва дав дозвіл на заочне розслідування стосовно екс-президента Віктора Януковича, екс-глави СБУ Олександра Якименка та колишнього першого заступника СБУ Володимира Тоцького в кримінальному провадженні про розстріли активістів на Майдані в Києві 18-20 лютого 2014 року.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган, передає Центр журналістських розслідувань.

«Печерським районним судом м. Києва надано дозвіл на здійснення спеціального (заочного) досудового розслідування стосовно екс-президента Віктора Януковича, екс-глави СБУ Олександра Якименка та екс-першого заступника СБУ Володимира Тоцького», – написала Сарган.

Вона зазначила, що досудове розслідування стосується подій на Євромайдані 18-20 лютого 2014 року.

За словами Сарган, стосовно ще трьох фігурантів даного кримінального провадження – екс-міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка, колишнього заступника глави МВС Віктора Ратушняка і колишнього заступника начальника – начальника міліції громадської безпеки ГУ МВС України в Києві Петра Федчука – подібні клопотання прокурорів будуть розглядатися найближчим часом.

«Усі шестеро фігурантів кримінального провадження знаходяться у розшуку, ухиляються від суду і слідства», – додала Сарган.

Генпрокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці в Facebook вказав, що рішення Печерського райсуду буде означати початок нового процесу щодо розстрілів на Майдані.

«Це означає, що після завершення процесу щодо держзради Януковича українці стануть свідками наступного процесу – щодо злочинного наказу проти Майдану», – написав Луценко.

Нагадаємо, 30 червня 201 7 року ГПУ повідомила про нову підозру Віктору Януковичу і ряду колишніх керівників правоохоронних органів в перешкоджанні мітингам, організації масового вбивства і терористичного акту, скоєним в період з 18 по 20 лютого 2014 року проти протестуючих на Майдані Незалежності в Києві.

29 червня 2017 року Оболонський районний суд Києва дозволив заочне засудження екс-президента Януковича, який обвинувачується в скоєнні злочинів, передбачених ч.5 ст.27 (мова йде про пособника як одну з категорій співучасника злочину), ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків; передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років), ч.1 ст.111 (державна зрада, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років), ч.2 ст.437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років) КК України.