Затриманий біглий екс-нардеп Шепелєв, якого підозрюють в держзраді

Новини
Олександр Шепелєв у Печерському райсуді Києва, 9 лютого 2018 рФото: Ельдар Сарахман, УП

Співробітники СБУ 8 лютого затримали колишнього народного депутата Олександра Шепелєва від БЮТ і Партії регіонів, який раніше втік до Росії. Він підозрюється в держзраді і з 2014 року перебував у розшуку. У Шепелєва виявлено посвідчення співробітника так званого «міністерства держбезпеки ДНР». Печерський райсуд Києва обирає йому запобіжний захід.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган, передає Центр журналістських розслідувань.

«8 лютого 2018 року вказану особу затримано співробітниками Служби безпеки України. При собі у затриманого виявлено ряд документів, у тому числі посвідчення співробітника так званого «міністерства державної безпеки Донецької народної республіки». Стосовно цієї ж особи Головною військовою прокуратурою здійснюється досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада)», – написала Сарган.

За її словами, із затриманим проводяться процесуальні дії, пов’язані з обранням запобіжного заходу. У Печерський райсуд Києва подано клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Сарган також опублікувала вилучені оперативниками СБУ фотокопії «посвідчення МГБ ДНР» на ім’я підполковника Боруха Миколи Володимировича, паспорта громадянина України на це ж ім’я, в якому зазначено, що він народився в 1967 році в Актюбінської області Казахстану, з вклеєними фотографіями Шепелєва. Також було вилучено посвідчення народного депутата України Шепелева за 2007 рік від фракції «Блок Юлії Тимошенко».

Як повідомляє видання Українська правда, Шепелєва привезли до Печерського райсуду для обрання запобіжного заходу. У нього синці під очима і на лобі.

Шепелєв на запитання журналістів зазначив: «У мене зламана щелепа, мені важко говорити».

На засіданні присутні його адвокат, прокурор.

Як повідомлялося, в березні 2015 року колишній нардеп V та VI скликань (фракція «Блок Юлії Тимошенко» в 2007-2010 рр., фракція Партії регіонів в 2010 р.) Шепелєв був затриманий російськими правоохоронцями в Москві після того, як влітку 2014 року його втік з лікарні швидкої допомоги в Києві разом з охоронцем. Екс-нардеп був оголошений в міжнародний розшук правоохоронними органами України. Він обвинувачувався в розкраданні коштів «Родовід Банку» і замовленні кількох убивств, зокрема, банкіра Сергія Кириченка в 2003 році і полковника МВС Романа Єрохіна в 2006 році, а також замаху на вбивство банкіра Сергія Дядечка в 2012 році.

21 березня 2015 року російський суд виніс постанову про екстрадицію Шепелєва, але екс-нардеп весь цей час залишався в РФ. У серпні стало відомо про звільнення Шепелєва з російського СІЗО. Потім РФ відмовила Україні у видачі екс-нардепа.

У серпні 2016 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що стосовно Шепелєва відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.111 (державна зрада) КК України.