Екс-нардеп Шепелєв заарештований судом на 2 місяці

Новини
Олександр Шепелєв у Печерському райсуді Києва, 9 лютого 2018 р Фото: Ельдар Сарахман, УП

Печерський райсуд Києва обрав підозрюваному в державній зраді колишньому народному депутату Олександру Шепелєву запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 8 квітня 2018 року.

Відповідне рішення в ніч на суботу, 10 лютого, оголосила слідчий суддя Ірина Литвинова, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

«Ухвалою клопотання задовольнити. Застосувати до підозрюваного Шепелєва Олександра Олександровича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, обраний згідно з ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва 26 березня 2015 року», – заявила суддя.

Вона зазначила, що встановлено термін дії запобіжного заходу на 60 діб з дня затримання підозрюваного, а саме до 8 квітня 2018 року. Ухвала підлягає негайному виконанню після оголошення і може бути оскаржена в Апеляційному суді протягом 5 днів.

Заступник начальника відділу процесуального керівництва Головної військової прокуратури Руслан Кравченко пояснив, що рішення увалене прийнято до постанови суду від 26 березня 2015 року, тому що «підозрюваному Шепелєву було вже обрано заочно запобіжний захід».

«А зараз розглядалося клопотання про застосування даного запобіжного заходу. Підозра підтверджується відповідними доказами, тобто слідчим суддею цим рішенням підтверджено наші всі доводи і наші всі докази, які підтверджують як і підозру, так і ризики, передбачені статтею 177 Кримінального процесуального кодексу України», – сказав Кравченко.

У свою чергу адвокат Денис Анікін заявив, що захист Шепелєва буде подавати апеляцію на рішення суду про його арешт.

«Ми будемо подавати апеляцію, вважаємо рішення суду абсолютно незаконним, необґрунтованим. Ми це доводили в суді. Ми вважаємо це тиском з боку військової прокуратури», – підкреслив Анікін.

«Ми обгрунтовували свої доводи відповідними документами, які суд фактично не прийняв до уваги», – додав адвокат.

На його думку, справа має всі ознаки політичного переслідування.

Анікін зазначив, що суд не прийняв доводи сторони захисту про необгрунтованість підозри і про неприпустимість доказів прокуратури.

Як повыдомлялось, 8 лютого 2018 року співробітники СБУ затримали Олександра Шепелєва, який раніше втік до Росії. Він підозрюється в держзраді і з 2014 року перебував у розшуку. У Шепелєва виявлено посвідчення співробітника так званого «міністерства держбезпеки ДНР».

Нагадаємо, в березні 2015 року колишній нардеп V та VI скликань (фракція «Блок Юлії Тимошенко» в 2007-2010 рр., фракція Партії регіонів в 2010 р.) Шепелєв був затриманий російськими правоохоронцями в Москві після того, як влітку 2014 року його втік з лікарні швидкої допомоги в Києві разом з охоронцем. Екс-нардеп був оголошений в міжнародний розшук правоохоронними органами України. Він обвинувачувався в розкраданні коштів «Родовід Банку» і замовленні кількох убивств, зокрема, банкіра Сергія Кириченка в 2003 році і полковника МВС Романа Єрохіна в 2006 році, а також замаху на вбивство банкіра Сергія Дядечка в 2012 році.

21 березня 2015 року російський суд виніс постанову про екстрадицію Шепелєва, але екс-нардеп весь цей час залишався в РФ. У серпні стало відомо про звільнення Шепелєва з російського СІЗО. Потім РФ відмовила Україні у видачі екс-нардепа.

У серпні 2016 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що стосовно Шепелєва відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.111 (державна зрада) КК України.