Доповідь Нацрозвідка США: можливі дострокові вибори в Україні і «заморожений» Донбас

Новини
Фото: rakhivnews.in.ua

Україна знаходиться під загрозою внутрішнього безладу: можливі дострокові вибори, РФ може використовувати ситуацію для зміни прозахідної орієнтації Києва.

Про це йдеться в доповіді директора Національної розвідки США Дена Коутса, передає Центр журналістських розслідувань.

«Розчарування темпом реформ, зниження життєвих стандартів, відчуття погіршення ситуації з корупцією та політичне протистояння напередодні президентських і парламентських виборів в 2019 році можуть призвести до дострокових виборів», – йдеться в доповіді.

Коутс назвав два чинники, які несуть загрозу для економічного відродження України і можуть призвести до змін у зовнішній політиці.

«Невдоволення населення темпом реформ, погіршення стандартів життя, думка про те, що корупція посилюється, і загострення політичних протистоянь напередодні запланованих президентських і парламентських виборів в 2019-м можуть привести до дострокових виборів. Лідери опозиції спробують скористатися невдоволенням населення, щоб послабити Президента України Петра Порошенко і провладної коаліції напередодні виборів 2019 го року», – повідомляє розвідка США.

Ден Коутс, фото: Новое Время

Окремим пунктом доповіді стали прогнози щодо розвитку подій на сході України. Американці вважають, що конфлікт буде заморожений в нинішньому вигляді.

«Напад між сторонами навряд чи буде в 2018 році, хоча розрахунки кожної зі сторін можуть змінитися, якщо вона побачить, що інша сторона серйозно кидає виклик статусу-кво», – наголошується в документі.

Також наголошується, що Росія буде продовжувати свою військову, політичну та економічну кампанію проти дестабілізації України, щоб придушити і, де можливо, розгорнути зусилля Києва, спрямовані на інтеграцію в ЄС і посилення зв’язків з НАТО.

«Київ буде продовжувати чинити опір будь-яким поступкам, яких вимагає Москва, але майже напевно не поверне в 2018 році контроль над районами на сході України, які контролюються Росією», – вважають в США і додають, що Росія буде працювати над руйнуванням єдності Заходу щодо санкцій і підтримки Києву, пише ZN.UA.

Там також зазначається, що лідери опозиції будуть намагатися отримати вигоду невдоволенням суспільства і послабити президента і провладної коаліції.

У доповіді згадується, що Росія має намір проводити більш потужні кібератаки і, очевидно, застосує їх проти України.