Сестра Сенцова: Олег вперше дзвонив з Лабитнангі. Відмовляється від побачень

Життя
Олег Сенцов

Український режисер Олег Сенцов, незаконно засуджений в РФ, вперше подзвонив з російської колонії в місті Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу.

Про це повідомила його двоюрідна сестра Наталя Каплан, передає Центр журналістських розслідувань.

«Вперше з Лабитнангі подзвонив Олег. Каже, що передача і гроші на рахунок поки не потрібні. Як і раніше відмовляється від побачень. Сказав:» Я чекаю іншого «. Чесно йому відповіла, що поки ступор повний. Киває на обмін полоненими. Я знову намагалася йому пояснити, що політв’язні відокремлені від полонених і його цей процес не стосується. Здається, він цього досі не розуміє. Дуже важкий дзвінок вийшов, хоча зв’язок тривала всього три хвилини», – повідомила Каплан.

Як повідомлялось, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Сенцов відбував покарання в колонії суворого режиму в Республіці Саха (РФ).

У жовтні 2017 року стало відомо, що Сенцова етапували до виправної колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ), відому під назвою «Білий ведмідь».

В листопаді 2017 року адвокат українця Дмитро Дінзе, який відвідав його у виправній колонії, повідомив, що Сенцов за час знаходження в різних колоніях РФ, а також на етапах, погано харчувався, сильно схуд, що призвело до погіршення здоров’я. У Сенцова почалися проблеми з серцем.

Про проблеми зі здоров’ям у Сенцова повідомила також російська правозахисниця, журналістка Зоя Светова, яка отримала лист від українського режисера.