Захопленням Криму керували два російських генерала – свідок на суді у справі про держзраду Януковича

Новини
Андрій Сердюков і Олександр Галкін

Перший заступник голови Держприкордонслужби у 2014 році Михайло Коваль заявляє, що операція по захопленню Криму була чітко спланованою, і керували нею генерали Олександр Галкін і Андрій Сердюков.

Про це він сказав під час допиту в Облонському суді у справі державної зради Віктора Януковича 15 лютого, передає Центр журналістських розслідувань.

«Керівництво операцією (Олександр) Галкін здійснював, генерал-полковник, особисто знаю його, вчився на одному курсі в академії імені Фрунзе, начальник штабу генерал-полковник (Андрій) Сердюков, нині командуючий ВДВ, я був командиром 3-го батальйону, він під моїм керівництвом командував 8-ю ротою», – повідомив Коваль.

Він додав, що їм були підпорядковані 15-та бригада повітрянодесантна «Ульяновськ», 104-ий парашутно-десантний полк «Череха» 76-ї повітрянодесантної девізії, 282-й батальйон військово-морської піхоти, 10- та – Молькіно – бригада спецназу і 22-га бригада південного округу спецназу.  

Коваль розповів, що станом на 5 березня на півострові було багато російських військових.

«ДПС здійснювала контроль за переміщенням всіх суб’єктів Чорноморського флоту, які дислокувались на теренах АР Крим. Тоді ми побачили чітко, що заявлений 1 літак ІЛ-76 на аеродром в Гвардійське, а тут раз – їх 8 прилетіло. Двоповерхове розташування, 300 десантників на борту. 8 помножте на 300 – побачите, що то прибуло. От вам «зелені чоловічки»», – розповів він.

За словами Коваля, літаки прибували з Ульяновська (31-повітрянодесантна бригада), з селища Череха Псковської області (104-й парашутно-десантний полк).

«Я заразу доповів голові службі, що це значне підсилення», – сказав Коваль.

Після цього, за його словами, нібито на навчання у Чорноморському флоті прилетіло 11 вертольотів, хоча було анонсовано лише 3.

«Це вже насторожило тоді. І голова Держприкордонслужби почав офіційно доповіді робити керівництву держави про всі ці моменти. Це був кінець лютого», – сказав Коваль.

Він висловив переконання, що це було складовою бойової операції, відпрацьованої раніше у  Чехословаччині, Угорщині та Афганістані.

«Я прибув на півострів 4 березня 2014 року. В цей час активна фаза операції була проведена, і вона мала успіх – основні вузли уже контролювались повітрянодесантними військами і морською піхотою РФ, а також силами спеціального призначення і іншими складовими системи безпеки і оборони Росії. Операція була чітко спланована, я це бачив», – сказав Коваль. 

Він розповів, що поїхав до Криму, бо отримав завдання від голови ДПС і  в.о. президента Олександра Турчинова – розібратися, що відбувається, яка реакція, чому військові не використовують зброю і чому є масове дезертирство.

Михайло Коваль , фото: РИА Новости

5 березня, за словами Коваля, його на півострові супроводжував Володимир Мерцалов з охороною.

Коваль розповів, що у Чорноморську біля регіонального управління побачив групу з 23 осіб в «однакових кепочках, на кепочках маленькі бежеві шеврони, а в зверху шеврон «ВДВ», серед них дві людини з відеокамерами, які його супроводжували у Криму і все фіксували.

«Школа напроти. Під аркою нарахував десь близько 25-ти – але там далі ще були – хлопців кавказької національності без зброї, у спортивній формі, всі в однакових кросівках. А перед входом в регіональне управління – група стоїть, одіта так напіввоєнно – форма зелена така. Десь близько 60 чоловіків. У всіх однакова червона стрічка на лівому передпліччі.

Далі – штаб прикордонного загону – 79. Тут персоналії, яких всі бачили по телебаченню – ті щити з прапором автономії, прапор повітрянодесантних військ і прапор РФ. Ззаду стояла машина для зняття обстановки.

Будинок захоплений російським спецназом – 80 чоловік було – на дахах хлопці зі снайперськими гвинтівками, у вікнах військовослужбовці в балаклавах. Операція чітко спланована», – сказав Коваль.

Він також розповів, що його захопив у полон російський спецназ і деталі цього одноденного полону.

Раніше екс-депутат Держдуми Російської Федерації Ілля Пономарьов заявив, що президент Росії Володимир Путін дав пряму вказівку анексувати Крим на вузької нараді з першими особами РФ в ніч з 22 на 23 лютого 2014 року.